Десетина бебета са родени в линейките от началото на 2018 г. досега, благодарение на спешните екипи, които са им помогнали да се появят на бял свят. Между тях има и близначета. На други момиченца и момченца медиците са помогнали да се появят на бял свят вкъщи, защото раждането е започнало преждевременно и не е имало време да бъдат закарани в болница. Това съобщи д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ пред clinica.bg.

Тя обясни, че някои от ражданията са преминали тежко и биха затруднили дори АГ-специалистите в клиниките, но дежурните лекари, фелдшери и сестри от Спешна помощ не са се стреснали, а са помогнали да се появи новия живот. Спасени са и майките им.

На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицина. Целта е да се привлече вниманието на обществото и управляващите върху проблемите на хората, които работят в тази изключително важна част от здравеопазването. И да се подобрят условията на труд, защото от бързината и експертната помощ зависят човешки животи.

Идията за честването на този ден е на Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM. За пръв път това се прави през 2018 г. във всички страни на континента.

Снимка: БГНЕС