Материалът е предоставен специално за TrafficNews.bg от Милена Върбанова. Тя е историк, лингвист и журналист, авторка е на две книги: „Връх България“ и „Атланти и чудовища“, в които изследва участието на траките и древните българи в основополагането на европейската цивилизация. Доказва, че италийските народи са част от тракийския етнос и предлага оригинална теория за произхода на гърците.

За понятието "мафия" съществува едно много популярно обяснение, тиражирано повсеместно в Италия. Смята се, че мафията се е създала през краткия период на френското владичество в Сицилия - 1266-82 г., като общност за борба с Анжуйската династия. Самото слово "мафия" се разшифрова като код - буква по буква - като зад всяка буква-инициал стои съответна дума. Така понятието "мафия" се разшифрова като "Смърт на французите, Италия копнее (за това)"! Но подобно "обяснение" е подходящо по-скоро за комедия дел'арте.

Напоследък по-начетените тълкуватели са си дали сметка за неговата несъобразност и предлагат друго - думата "мафия" произхожда от името на Св. Матей - Сан Матео! Matteo се произнася и пише като Maffeo в някои италиански области, а съществува и италианско фамилно име Мaffei(Мафеи). Според тези съвременни езиковеди, евангелистът е много почитан от мафиотите и на своите сбирки, пред отрупана с вкусни блюда и отлично сицилианско вино,трапеза,те вдигат наздравица и в един глас се провикват: "Мафеи!" Но според мен тази наздравица, ако наистина съществува, може да бъде само маскировъчен код за посветени, зад който стои нещо по-дълбоко.

Мафията се е зародила в районите на градовете Корлеоне и Калтанисета, в сърцето на Сицилия. Предполагам, че там живеят най-чистите представители на коренното население, изтикано от бреговете от гърци, картагенци, араби, нормани, шваби, анжуйци, испанци и пр. Явно мафията, както и ндрангетата, е създадена в далеч по-древни времена, отколкото се предполага, като общност на коренните жители и названието й може да се преведе само чрез техния древен език. А той е...тракийският. Мафията е тайна организация против нашествениците, създадена от кръвните синове на тая страдалческа земя в нейно име и в нейна защита и като такава е действала дълго време, преди да се изроди в престъпен синдикат. Сведението,което открих в кн. 4 от "Историческа Библиотека" на Диодор Сицилийски подкрепя това мое убеждение и хвърля обилна светлина върху произхода на думата "мафия".

Според него, Дедал, великият скулптор, строител и изобретател, избягал от Крит и намерил убежище в Сицилия при сиканите и техния цар Кокал, за когото издигнал непристъпен град-крепост на скалата Камик, както и ред други удивителни съоръжения. Критският цар Минос, начело на значителна флота, пристигнал в Сицилия, за да си върне Дедал, но бил коварно умъртвен от Кокал, а корабите на критяните били изгорени. Останали без вожд и без надежда за завръщане, критяните се установили в Сицилия, като част от тях основали град Миноя, а други се отправили към вътрешността, където на естествено укрепено място създали град Енгией, по името на реката, напояваща тази местност.

Диодор продължава: "По-късно, вече след превземането на Троя, когато критянинът Мерион (син на Мол, другар на критския цар Идоменей, внук на Минос - Бел.М.В.) попаднал в Сицилия, критските пришълци били приети в този град и по причина на родството ги направили свои съграждани. Извършвайки нападения от укрепения град и подчинявайки част от околното население, те овладели доста обширна област. Могъществото им постоянно нараствало и впоследствие те издигнали светилище на "Майките"и започнали да създават на тези богини велики почести, украсявайки светилището с многочислени посветителски дарове. Почитането на тези богини, както говорят, иде от Крит, доколкото и критяните особено ги почитат."

Ето я разгадката на думата "мафия"! Диодор Сицилийски щедро ни я подарява, направо я хвърля в ръцете ни! Названието "мафия" означава буквално "майки" - на тракийски език МАТЬЯ (мн.ч.), но "т" лесно преминава във "ф" под влияние на гръцкото произношение или неправилното изписване. Множественото число "матья"- "матия" звучи по същия начин като "синья", "синия" - синове, понятието, което дава името на един от великите градове на етруските и волските на Италийския п-в - Синия (впрочем от "синья" - "синове" произхожда и названието "синия" - кръглата ниска маса, събираща челядта,семейството).

МАЙКИ! Тъжно е, че най-нежното слово се е превърнало в нарицателно за престъпление! Това са парадоксите на речта и историята!