Август 1932 година красива България се появява в страниците на световно известното списание National Geographic за пръв път. Изданието публикува многобройни цветни снимки описващи начин на живот, обичаи и култура на българите. Обширният репортаж включва 3 заглавия: „България, фермерска земя без ферма“, „Долината на розите“ и „Под сянката на българските манастири“. Негов автор е Мейнард Оуен Уилям - пътешественик и авантюрист, първият задграничен кореспондент на списанието, припомня uspelite. Репортерът е бил придружаван от Вилхем Тобиен, великолепен фотограф, който също снима многобройни места по света. Двамата обикалят из цяла България, за да разкрият пред читателите си един нов хоризонт в лицето на страната ни.

Описвайки цялото пътешествие из България стъпка по стъпка, авторът набляга най-вече на историческия аспект. С многобройни препратки от българската история, разказва за манастири, села и празници по нашите ширини. Продължава с това как се е родил Българският театър и описва надлъж българската култура. Уилям не пропуска да спомене и величествените български планини и нежните долини с рози.

В текста си, авторът споменава за срещата си с млада българка, с която се запознава в Истанбул. Той я пита как е да се завърнеш отново вкъщи, а тя му отвръща, че е очарователно – въпреки че времената в България са сложни и объркани, тя вярва силно в държавата си, защото българите имат характер и са пълни с кураж.

Нека тези думи се запечатат добре, защото 84 години по-късно, отново попаднали в „объркани“ времена, но под различна форма, трябва просто да си припомним за силния български характер и смело да продължим напред.

Като машина на времето, това старо издание от архива на National Geographic е пренесло читатели от цял свят към една непозната земя – България, а нас славно ни напомня за историята и прогресът ù.

Още новини четете ТУК

TNS.bg