Локомотивът, на който е работил като огняр поетът Никола Вапцаров, днес ще пристигне на гарата в Пазарджик. Това ще стане в 10,36 часа. Парната машина, известна с прозвището Баба Меца заради впечатляващите си размери и голямата си мощност, ще посети града с три вагона от царския влак на Борис Трети, славещи се с комфорта си и мекото возене.

Локомотивът е изцяло реставриран през миналата година в София, пише Дарик. До момента е бил извеждан за експлоатация само няколко пъти при изключителен интерес от публиката.

Произведен е през 1931 г. в Полската локомотивна фабрика „H. CEGIELSKI – POZNAN”, с фабричен № 203, тип Тт 1-6-2. Представител на най-мощните парни локомотиви в България, най-големите тендерни машини в Европа, първите и всъщност единствените у нас с две безребордни колооси в ходовата си част. Локомотив 46.03 е уникално постижение в локомотивостроенето.

Интересна подробност е, че БДЖ се доверява само на един машинист да го кара – Ангел Алексиев. Досега никой не е заемал мястото му.

Атракцията предизвиква жив интерес сред местни ценители на железопътната техника. На 10 септември в 1,21 часа през нощта Баба Меца премина през Пазарджик, но малко от тях успяха да научат навреме. Тогава мощната машина бе транспортирана транзитно без пътници, а в града бе една от точките за задължителен престой и техническо обслужване. За днес обаче се очаква да предизвика истински фурор.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg