Днес започнаха честванията за 142-годишнината от избухването на Априлското въстание. Военно-историческа възстановка, литийно шествие, заупокойна молитва в памет на загиналите и тържествен ритуал по издигането на националното знаме са част от церемониите, предвидени в Панагюрище. Там ще бъде и парламентарният шеф Цвета Караянчева.

А градът, в който е гръмнала първата пушка на бунта, ще почете годишнината с полагане на цветя на гроба на Тодор Каблешков. В Копривщица също е подготвена традиционната възстановка на събитията. За гостите ще пее Николина Чакърдъкова. 

Клисура отбеляза снощи с тържествена заря 142 години от Априлската епопея. Стотици хора от цялата страна дойдоха да се поклонят пред паметта на героите. Почетните роти на 61 Стрямска механизирана бригада бяха приети от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. 

„Неслучайно след Освобождението благодарна България 30 години събира дарения, за да може да издигне тук най-достойния паметник на саможертвата на клисурци и разбира се този паметник е читалище, защото читалището е символ на духа, просвещението, културата, и нашите деди са знаели, че точно такъв символ заслужава Клусира”, каза Цвета Караянчева, цитирана от бТВ. В местната църква по-рано днес беше отслужена заупокойна панихида в памет на загиналите около 400 клисурци. 

Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет. По план въстанието е трябвало за започне на 1 май, но поради предателство избухва по-рано.

Подготовката му е осуетена от османските власти. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие.

Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързият му и кървав край.

В различни части на страната са организирани поклонения и възпоменателни инициативи, почитащи героизма и саможертвата на участниците в Априлската епопея.