Пловдив постоянно променя своя облик. Сградите, улиците и мостовете, Старият град и кварталите не са същите, каквито ги помнят нашите предци. Какви са били те в миналото и как изглеждат сега ще ви покажем в новата поредица „Преди и сега”. Тя ще е повод на научим заедно още любопитни детайли от историята на Пловдив, но и да направим равносметка как се развива градът ни.

Разрухата, която обхваща Стария град през изминалите векове, е резултат не само от природни стихии, но и от човешка намеса. Както вече ви разказахме, Следосвобожденския период се оказва е пагубен за немалка част от архитектурното наследство на Пловдив. На сградите дълго време се гледа не като на част от съкровищницата на града, а като на стари съборетини. През 20-те години на миналия век обаче започва "пробуждането" на пловдивските интелектуалци, които първи надават вой срещу неглежирането на днешния резерват. Малко след това в Пловдив пристигат и чуждестранни туристи, които се запътват не към Главната улица, а към Трихълмието. Първият кмет, който осъзнава значението на постройките в Старинен Пловдив, е Божидар Здравков. Самият той води гостите на града из старите къщи, включително и тази на търговеца Недкович. Там неговата наследница и последната пазителка на дома Елена ги посреща с домашно сладко и всякакви вкусотии, разказва историкът Владимир Балчев.

Постепенно се въвеждат закони и наредби за реставрацията и консервацията на старините. Няколко безумни проекта за щастие се провалят, споделя още Балчев. По думите му те предвиждали събаряне на голяма част от сградите, които днес са паметници на културата. Човешкият фактор обаче отново оказва своето влияние при строежа на Тунела. 

Снимка: Държавен архив - Пловдив

Работата по един от най-големите строителни обекти в Пловдив започва през 1948 година. Две години по-късно строителството се преустановява, поради възникнали разногласия. Изминават 10 години преди строжът отново да стартира. Довършен е и е открит през 1960-а година.

"Загиват страшно много къщи, особено по улица „Константин Стоилов”. На старите снимки се вижда единствено как дървената конструкция на Къщата на фотографите стърчи, буквално надвесена над пропаст", описва разрухата Балчев.

Снимка: Държавен архив - Пловдив

В пловдивските архиви все още се пази указът за отчуждаването на постройките, включително и от северната част на Тунела. 

Огромните изкопи от двете страни на тунела, снимка: Държавен архив - Пловдив

Според историка при строителството на Тунела е допусната недомислица, довела до разрушаването на античната крепостна стена. 

"Не съм специалист, за да кажа дали Тунелът е можел да издържи тежестта й. Смятам обаче, че са могли да измислят вариант, в който тя да бъде запазена", коментира той. 

Историята се повтаря след по-малко от десетилетие, при разкопките на Античния театър. Тогава е унищожена голяма част от улица "Ивайло".

Ето какво още разказа пред камерата ни Владимир Балчев: