Започваме с най- известния композитор на класическа музика – Волфганг Амадеус Моцарт. Освен, че е известен като дете гений, създател на най- известните класически произведения, човекът е имал и малко странно чувство за хумор. Обожавал е шегите за… пърдене. Дори е посветил произведение, което се изпълнява с шест гласа и се нарича “Leck mich im Arsch”. Буквалният превод гласи: „Оближи ми задника“.

Легендарният режисьор, снимал „Космическа одисея 2001“, „Портокал с часовников механизъм“ и „Сиянието“, Стенли Кубрик е бил известен като доста изолиран и необщителен човек. В някои отношения Кубрик е бил много грижовен, доказателство за това е, че в един момент от живота си е гледал 16 котки. По- късно животинското царство на Кубрик се увеличава със 7 голдън ретрийвъра и четири магарета.

Един от най- големите сюрреалисти – Салвадор Дали е бил известен и с изключително екстравагантното си поведение. Пример за това са отношенията със съпругата му и муза – Гала. Художникът й купил замък и е можел да я посещава в него само с писмена покана.

Леонардо Да Винчи е следващият гений със странности в списъка. Едва ли има някой, който не знае, че Да Винчи е правил на практика всичко, което се е очаквало от един ренесансов скулптор, писател, инженер, изобретател, лекар, архитект с уточнението, че той е съвместявал всичко наведнъж. Една от странностите му е била, че е мразел да спи, затова си направил график с няколко кратки дрямки на 24 часа, вместо да спи по 8 часа.

Композиторът Франц Шуберт, авторът на „Аве Мария“, пък приел много буквално съвета на офталмолога да носи очилата си през цялото време… Толкова буквално, че спял с тях.

Превод и редакция: Trafficnews.bg