Някои места се забиват в съзнанието ни. Без да усетим, те се превръщат в емблематични за Пловдив. Това важи не само за паркове и дискотеки, където сме трупали спомени, но и за местата, които са се грижили да държат стомасите ни пълни.

Такъв е случаят и с култовата пловдивска пекарна, намираща се срещу Сточна гара, на ъгъла на булевард „Христо Ботев” и улица „Авксентий Велешки”. Много от вас най-вероятно са си купували топъл и вкусен хляб от нея, от онзи, който сякаш се топи в устата и те връща в едни по-простички и спокойни времена.

Всичко хубаво, но днес живеем в свят, в който тече повсеместна макдонализация. Т.е. налице е уеднаквяване във всички сфери – обществената, културната, медийната, а, изглежда, и хранително-вкусовата. Там терминът „макдонализация” е особено подходящ, когато хлябът – основен елемент от българската трапеза, бива заменен с бургери.

Точно така – на мястото на пекарната вече се продават бургери, съобщи читател на TrafficNews.bg. Той самият, изглежда, не е имал късмет, тъй като му се паднал бургер с недобре изпечено телешко месо, което му е направило впечатление. Други пловдивчани обаче контрират, че това е начин на приготвяне.

Но различни хора - различни вкусове. Едни предпочитат топлия хляб, други – сочните бургери. За едната група обаче остават само топлите спомени.