Първата световна война приключва злополучно за коалицията, в която участва България. През есента на 1919 победните идват да чуят и да се подпишат под диктата на победителите. Тъмни облаци надвисват над България, която с успехите на бойното си оръжие доказва, че de facto е една от великите сили на континента.

Силата на българския дух е причина десетки хиляди агресори да оставят костите си навсякъде из българското етническо землище. А български военачалници като генерал Владимир Вазов, генерал Иван Колев и т.н. изписват със златни букви имената си в българската и световната история и със своята иновативност, дисциплина и авторитет дават тласък в развитието на изкуството на войната.

Българските генерали са признати гении и превръщат боя в изкуство. Техните войни, вдъхновявани от самите тях смайват света със своя боен дух и жертвоготовност.

При Дойран ген. Владимир Вазов оставя костите на цели английски полкове по бойното поле. Не случайно дори гордите англичани го посрещат като победител и му отдават чест на гара ''Виктория'' в Лондон след войната, в която е смачкал самите тях.

Ген. Иван Колев – освободителят на Добруджа, с конницата си съсича непобедимите до тогава казашки ескадрони. За него  главнокомандващият войките на балканите  фелдмаршал Аугуст фон Макензен  пише „Досега се беше наложило убеждението, че атаката на конница срещу пехота е невъзможна. Вие с няколко действия го опровергахте. Много висши кавалерийски началници Ви завиждат и не мога да ги убедя в писма, че това, което Вие направихте, се е случило наистина!”

Българската делегация е заключена в един хотел в Ньой. Това унижение обаче не е достатъчно на надменните и алчни победители; победители, които в хода на цялата война са изпитвали ужаса на българското оръжие и жертвоготовност в името на свещената цел – обединението на България. Под внушението на Елефтериос Венизелос и с одобрението на Жорж Клемансо е планирано ликвидирането на България и разпокъсването на територията на Родината между съседите, които гордо и незаслужено се кичат с прозвището „победител“. Този чудовищен план е бил на крачка от успех. В този момент в помощ на България, на самата Европа, а и на справедливостта идва САЩ и техния президента Уилсън.

България е спасена като държава, но жестоко осакатена като територия и репарации. Десетки хиляди квадратни километри и милиони българи остават под чужда власт. Власт, която през следващите десетилетия ще се окаже по-злокобна, дори от зловещата Османска империя. Запазени са документи, в които българската държава е умолявала своите съседи българите в техните политически граници да имат поне същите права, които са имали, докато са били под османска власт. Годините след несправедливия и мракобесен ньойски диктат са белязани с ужаси и насилие към нашите предци. Всичко това предизвиква огромни бежански вълни към Родината.

Непосилни са и репарациите, които България трябва да изплаща на победителите, които нагло извършват откровен геноцид срещу поробените от тях българи.

Независимо от това трябва да се признае, че дали от респекта на българското оръжие, дали след неочакваното благородство, проявено от страна на САЩ или по друга причина, България не пострадва, колкото своите съюзници. Реално територията на Родината е по-голяма, сравнено с тази преди началото на войните за национално обединение (Балкански и Първа световна).

Въпреки всички трудности, обаче, България показва на себе си и на целия свят, че има способен, мъдър и държавотворен народ. През следващите години от руините на осакатената ни Родина, се ражда нов икономически гигант. Бавно и полека, с усърдие и смиреност само за 15 години България успява да превъзмогне раните, нанесени ѝ от „цивилизованите“ победители и огромните репарации и да стане първа икономическа сила на Балканите.

Този резултат докарва до ужас съседите ни, които нагло смучат живителните сили на българите под тяхна власт. Мисълта, че икономически възродена България, която е по-богата от тях, може да купи оръжие докарва до паника Турция, Гърция, Югославия и Румъния. Стига се до там, че през 1934, само 15 години след Ньойския крах всичките ни съседи се обединяват срещу нас и в страха си подписват Балканския пакт. Един унизителен за тях самите документ, който представлява признание за тяхното безсилие и за българските способности.

Снимка : Alter Information

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

TrafficNews.bg