Преди 90 години България е в много тежка ситуация. Загубила Първата световна  война, с избито мъжко население и разстроена икономика, тя е принудена да плаща и репарации на своите съседи, които надменно упражняват откровен геноцид срещу всеки, който се осмелява да бъде българин.

В тези тежки условия Гърция решава да се упражнява като сериозен играч на балканската сцена. След нелеп инцидент, по вина на гръцки граничар, гръцката армия, без никакво основание атакува Царство България. Агресорът е спокоен, тъй като в резултат на Ньойския мирен договор всяващата ужас българска армия е сведена до минимум като численост и въоръжение.

Т.е. пред гърците са били всички предпоставки да се окичат като победители. И точно тук надменните ни съседи получават урока, който са получили сърбите 40 години по-рано. Девет гръцки батальона с тежко въоръжение и картечници влизат в България и успяват да превземат десет села, но успехите им свършват тук.

Опитът да бъде превзет град Петрич се проваля. Малобройните гранични полицаи, подкрепяни от дейците на ВМРО успяват да спрат настъплението на агресора. Българското правителство решава да действа по дипломатически път като сезира Обществото на народите. Докато международната общност се задейства, по заповед на Иван Михайлов, в Петрич идват активисти на Организацията. Имащи на своя страна боен опит и вярата в правотата си, те успяват да организират отбраната на града.

Въпреки че е подкрепена от авиация и артилерия, гръцката армия, превъзхождаща многократно защитниците на Петрич, въоръжени предимно на леко стрелково оръжие безславно се проваля в атаките от 22-23 и 25 октомври. На 27 октомври Обществото на народите заповядва на Гърция да се оттегли от българска територия, като по този начин спасява агресорите от голям срам.

Редовната и тежковъоръжена армия е спряна от малочислените сили на ВМРО, а заповедта на ОН се явява прекрасно оправдание за военната неудача на Гърция. В проведените разследвания става ясно, че гърците носят пълната вина за конфликта и са осъдени да заплатят обезщетение на българите, от които преди това са претърпели и поражение.

Тази незаслужено забравена война има и още два интересни аспекта: Първият е, че това е единственият случай, в който Обществото на народите, създадено с цел да пази мира, успява да реализира целта, с която е създадено.

Вторият е съзнанието на петричани. Правителството награждава защитниците на града със сума пари, получена като обезщетение от Гърция. Те обаче се отказват от тези пари в полза на построяването на сграда на гимназия в града. Тъй като при строителството парите се оказват недостатъчни, петричани за пореден път показват отдадеността си на общата кауза.

Тютюнопроизводителите се „самооблагат“ като всеки от тях отделя по един лев на всеки продаден килограм тютюн, а чиновниците отделят по една месечна заплата. Събрана по този начин, сумата се оказва достатъчна и през 1929 година гимназията отваря врати за учениците. Петричкият инцидент, както е известен в историята, представлява един от множеството героични примери от българската история, които тънат в неоправдано забвение.

В много отношения той наподобява на Сръбско-българската война. Тази игнорирана от историците война е поредното доказателство за любовта на българина към Родината и неговата жертвоготовност в защита на святата кауза.

Тази война показва и, че въпреки загубата България, храбро защитавана от своите синове, остава силен международен фактор. Войната, чиято тежест е изнесена от Организацията е и доказателство за таланта на Иван Михайлов, който поема ръководството и преди по-малко от година – след подлото убийство на Тодор Александров.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg