На този ден: Започва Битката при Курск - най-голямата танкова битка в историята

В България се създава Министерството на вътрешните работи

05.07.2022 07:15 2077 0
На този ден: Започва Битката при Курск - най-голямата танкова битка в историята

През 1879 г. княз Александър Батенберг подписва Указ № 1 за създаване на Министерство на вътрешните работи и назначава Тодор Бурмов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи път Председател на Министерски съвет. С решение на Министерски съвет от 28 февруари 1992г. денят е обявен за Празник на служителите на МВР в България. 

През 1932г. Антонио де Оливейра Салазар става премиер на Португалия, установява авторитарен режим и управлява като диктатор до 1968 г. Салазар е привърженик на колониалната политика, а страната притежава в този момент доста колонии особено в Африка. 

Избухналите колониални войни от началото на 60-те години на XX век подкопават режима на Салазар. Все повече военни и граждани разбират, че задържането на колониалната империя на страната става непоносимо и неизпълнимо бреме. През 1968 г. Салазар е покосен от мозъчен удар и вече не е в състояние да седи начело на държавата. Прекарва следващите две години в родния си град, където умира през юли 1970 г.

Антонио Салазар

През 1943г. по време на Втора световна война започва Битката при Курск, която е и най-голямата танкова битка в историята.

В нея вземат участие 4 милиона войници, 13 000 бронирани машини, 50 000 оръдия и 12 000 самолета. Това е последната голяма немска офанзива срещу Червената армия. Част от битката при Курск е и най-голямата танкова битка в историята. Поражението при битката при Сталинград (1942 – 1943 г.) и последвалото зимно руско настъпление водят до образуването на издатина, в контролираната от германските войски територия, с ширина около 192 км и дълбочина 120 км около град Курск. Адолф Хитлер вижда в редуцирането ѝ възможност за връщане на загубения престиж и изгубената стратегическа инициатива. Битката при Курск се води от 5 юли до 23 август 1943 г. в района на Курската дъга. Немските офанзивни операции приключват на 13 юли. Според съветските историци битката при Курск приключва на 23 август, след превземането на Харков.

На днешната дата през 1954г. по радиото са излъчени първите записи на Елвис Пресли – песните That's All Right (Mama) и Blue Moon of Kentucky. Поради тази причина датата се смята за рожден ден на рок-енд-рола.

През 1971 г. в САЩ е намалена възрастта за избирателно право на гражданите от 21 г. на 18 г. 

През 1975г. Кабо Верде придобива независимост от Португалия.

На днешната дата е роден големият български актьор Николай Бинев. Рожден ден празнува рекордьора по мачове за националния отбор по футбол Стилиян Петров


Николай Бинев със съпругата си Домна Ганева

 

Изпрати новина