През 917 г. Българските войски, водени от цар Симеон I, разбиват войските на Византия в битката при Ахелой. Битката при Ахелой се е състояла на 20 август 917 г. край р. Ахелой, между българските войски, водени от цар Симеон I Велики, подпомогнати от маджарски и печенежки контингенти и войските на Византия, водени от магистър Лъв Фока, доместик на схолите и главнокомандващ сухопътните сили на империята. България печели решителна победа. Това сражение е едно от най-значимите в българската история, тъй като успехът в него превръща Българската държава в хегемон на Балканския полуостров. Началото на битката се характеризира с крайно ожесточен сблъсък в центъра. И от двете страни пленници не са вземани. Постепенно ромеите започват да надделяват, и макар българският център да се огъва, започва да отстъпва организирано. Заблуждавайки се, че битката на практика е спечелена, Лъв Фока решава да нанесе главния удар с дясното си крило, и с това да довърши българите. За целта, повече от предполагаемо, вкарва дори резервите в боя. Непосилно да отстои на силния натиск, българското ляво крило също започва да отстъпва. Заради преследването, което ромейската армия предприема в посока река Ахелой, голяма част от нея – центърът и дясното ѝ крило губят бойно построение.Ромейската армия е почти напълно разпиляна и унищожена от българите.

През 1634 г. В Москва е издаден първият руски буквар.

През 1741 г. Руският мореплавател от датски произход Витус Беринг открива Аляска. На 20 август 1741 г. датският пътешественик и мореплавател Витус Беринг достига до бреговете на Аляска и става първият европеец, зърнал най-северозападните краища на Америка. При плаването си в тези води той оглавява руска експедиция. 

През 1977 г. Програма Вояджър: От авиобазата Кейп Канаверал във Флорида е изстрелян космическия апарат на НАСА Вояджър 2, чиято цел е изследването на външните планети на Слънчевата система.По време на старта, поради грешка от наземния контрол, не е изпратена команда за включване на главната антена на апарата и тя се деактивира. Впоследствие обаче, използвайки резервната антена, грешката е поправена.Вояджър 2 се приближава максимално до Юпитер на 9 юли 1979 година, прелитайки на около 570 000 km над върховете на облаците на планетата.

През 1989 г. E доказано е съществуването на първия най-външен пръстен на планетата Нептун. Снимки, направени от Вояджър 2 през 1989 г., предоставят окончателното доказателство, като разкриват, че най-външният пръстен на Нептун, наречен „пръстен Адамс“, е разделен на три отчетливи арки, които сега са известни под имената „Свобода“, „Равенство“ и „Братство“.

През 2006 г. Рожерио Сени подобрява рекорда на Хосе Луис Чилаверт за вратар с най-много отбелязани голове.

През 2008 г. Юсейн Болт печели олимпийската титла за 19.30 секунди, с което подобрява световния рекорд на Майкъл Джонсън с две стотни.

Родени на този ден са австрийският композитор Йосиф Щраус, режисьорът, сценарист и продуцент Дейвид О. Ръсел, актьорът Миша Колинс и американската певица и актриса Деми Ловато, която скоро скандализира мрежите, като се обяви за "небинарна" и пожела хората да общуват с нея чрез те/тях вместо с тя /нея.