Краят на Живков и началото на Прехода

На ноември 1989 г. е извършен преврат от партийната върхушка. Тодор Живков, който е пречка за перестройката на Михаил Горбачов, беше отстранен.

На 10 ноември на пленум на Централния комитет на БКП е освободен от поста генерален секретар на партията Тодор Живков, който управлява еднолично в продължение на 33 години. Започват политическите промени в страната и прехода на България към демокрация и пазарна икономика.

Промените в бившия комунистически блок започват с идването на власт в Съветския съюз на Михаил Горбачов, който започва процес на перестройка. Ден преди свалянето на Живков в Германия е съборена Берлинската стена. На 10 ноември 1989 година на заседание на Политбюро Тодор Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено и от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов.

На пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов за негов наследник като генерален секретар на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.
На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет.

Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството. БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно - на 11-13 декември Централният комитет взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.
Започва Крълата маса, на която управляващи и опозиция преговарят и стигат до споразумение за провеждането на първите от близо половин столетие многопартийни избори през юни 1990 г. и за избиране на Велико народно събрание, което да подготви нова Конституция.

На днешната дата през 1952 година се състои и премиерата на филма "Под игото"

Това в първата мащабна продукция на държавата Българска кинематография. Режисьорът Дако Даковски получава за нея най-голямото отличие - Димитровска награда. Сценарият е на Георги Кранзов и Павел Спасов и се основава на романа „Под игото“ на Иван Вазов. Главните роли се изпълняват от Мирослав Миндов, Лили Попиванова, Петко Карлуковски, Васил Кирков.

Сценаристите Георги Кранзов и Павел Спасов подхождат свободно към текста на романа и добавят или премахват значителни елементи от повествованието с цел да засилят героичния патос на филма и да вплетат в сюжета изгодни за пропагандата на режима моменти. Сцените със смъртта на Бойчо Огнянов и Рада Госпожина са премахнати, а финалът с обесването на Мунчо е заменен с възторжено посрещане на руските войски по време на Руско-турската война. Самият Огнянов е представен като представител на

Централния революционен комитет. Добавени са нови сцени на мобилизация на башибозуци и масови сражения.
Сценарият на филма вмъква в сюжета липсващи в романа елементи, които приписват на въстанието частично класов характер, а чорбаджиите са представени в значително по-отрицателна светлина. Добавени са сцени, показващи антиевропейски настроения сред българите и подкрепа на европейците за османските власти, а Русия е описана като единствен съюзник на въстаниците.

През 1969 година започва излъчването на една от най-старите тв програми в САЩ - "Улица Сезам"

Улица Сезам е американска поредица за деца, която съчетава образователни и развлекателни елементи. Това е една от най-старите телевизионни програми в САЩ. На 10 ноември 2007 предаването отбелязва 38-ата годишнина от създаването си. „Улица Сезам“ се излъчва в 120 държави по целия свят и са направени над 30 международни версии, включително и в България.

Предаването е известно с участието на герои мъпети, създадени от Джим Хенсън. Популярни герои са: Елмо, Ърни, Голямото пиле, Бисквитеното чудовище, Магъосникът, Зоуи, Тейли, Берт, Росита, Оскар и Гровер.

В България поредицата се излъчва от края на 80-те години до 2006 г. по Канал 1 с български дублаж. Днес мъпетите остават любими герои на деца и възрастни в над 120 държави по света.

През 1983 година Бил Гейтс представя на обществото първата операционна система

Windows 1.0 е и първият опит на компанията Microsoft да разработи многозадачна операционна среда с графичен интерфейс, предназначена за персонални компютри. През 1987 г. системата е заменена от Windows 2.0, а в края на 2001 г. Microsoft окончателно прекратяват нейната поддръжка.