Днес отбелязваме Световния ден за борбата с рака. На 4 февруари 2000 година в Париж се провежда Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие, на която се приема Парижката харта срещу рака. На срещата се взема и Решение за отбелязване на 4 февруари като Световен ден за борба с раковите заболявания - откриване, лечение и превенция.

Оттогава, всяка година, на този ден, се организират множество кампании под егидата на Международния съюз за борба с рака (UICC), обединяващ 280 организации за борба с рака в над 90 страни.

През настоящата година кампанията преминава под мотото „Ракът също може да бъде предотвратен” и има цел да повиши информираността на населението в целия свят по този проблем.

Раковите (онкологични) заболявания са водеща причина за смъртността в глобален мащаб. Всяка година над 12 милиона души получават диагноза рак и 7,6 милиона умират от болестта. Специалистите предупреждават, че ако не бъдат предприети съответни действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще умрат от онкологични заболявания. Затова Световната здравна организация (СЗО) започна да разработва глобална стратегия за борба с рака.

В Европейския съюз (ЕС) раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година две от десет жени и три от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя диагнозата рак.
Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се очаква и увеличаване на броя на пациентите с рак, особено сред възрастните хора.

На днешния ден през 1794г. във Франция се забранява робството във френските колонии и робите са обявени за свободни граждани. Франция е една от държавите с най-много колонии. Франция реално става една от първите държави от по-големите, която отменя робство в Русия и САЩ това се случва след 1800-а година.

През 1906г. за първи път полицията в Ню Йорк започва да използва пръстовите отпечатъци за идентифициране на престъпници. Сега това е най-използваното средство за разпознаване на престъпници. Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс Хершел, който в средата на XIX век е полицейски служител в Британска Индия.

През 1923г. ВМРО прави неуспешен атентат срещу министър-председателя Александър Стамболийски. На 4 февруари в ложата на Народния театър е извършен неуспешния атентат от активисти на ВМРО срещу Стамболийски и министрите Алексъндр Оббов, Петър Янев и Цанко Бакалов. През юни същата година ВМРО успява да елиминира Стамболийски. Стамболийски е убит в родната си къща в Слаловица по жесток начин. 

През 1945г. в Ялта започна Ялтенската конференция с участието на Йосиф Сталин, Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил. На нея победителите от Втората световна война разпределят влиянието си в света. Постепенно след тази конференция
светът се разделя на изток и запад и започва Студената война между САЩ и Русия в нова битка за световно влияние.

През 1997г. след сериозна политическа криза и много протести в страната правителството на Александър Стамболийски подава оставка. На днешната дата председателят на БСП Георги Първанов и министърът на вътрешните работи Николай Добрев връщат мандата за съставяне на ново правителство. Стефан Софиянски става служебен министър, а на 21 май 1997г. на власт идва правителството на Иван Костов.

След поредица от промени Съюзна република Югославия официално е преименувана на Сърбия и Черна гора и е приета нова конституция. Наречена Конституционна харта. Само месец след това е убит тогавашният министър-председател Зоран Джинджич. Впоследствие през 2006г. Черна гора също се отделя и държавата е преименувана на Сърбия.

Родени са големият немски композитор Йохан Лудвиг Бах. Българският революционер Гоце Делчев. Големият български писател Светослав Минков. Празнува и аниматорът и графичен дизайнер Теодор Ушев, който е автор на филма „Сляпата Вайша“, по едноименния разказ на Георги Господинов. Филмът е номиниран за Оскар за късометражен анимационен филм, но завършва на второто място и не успява да спечели приза.