Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

1 октомври – Световен ден на музиката и поезията

Тези две изкуства, музиката и поезията, са неимоверно свързани. Най – красивите и мелодични песни са плод на тези две музи. На 1 октомври всички хора, които са избрали пътя на изкуството в тези две негови направления празнуват своя професионален празник.

Като Международен ден на музиката 1 октомври се отбелязва от 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. Това е ден, в който се напомня за мястото на музиката в живота на хората и ролята й за духовното извисяване на мислещите същества. Специално в България 1 октомври е официален Празник на българските певци и музиканти. Обявен е през 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел.

Същата дата – 1 октомври, е приета, отново от ЮНЕСКО, но едва през 1999 г. – за Световен ден на поезията. Решението е взето на 30-ата сесия на Генералната конференция на организацията – “За всеки жив читател и всеки жив поет.” Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и, както пише в декларацията на ЮНЕСКО, “да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия”.

Днес е и ден на пенсионера

1 октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора с решение на Общото събрание на ООН от 14 декември 1990 г. На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото.

Времето, в което живеем, налага необходимостта да обръщаме все по-голямо внимание на възрастните хора между нас. Икономическите проблеми, демографската криза, желанието на младите хора да търсят реализация в чужбина водят до постоянна тенденция на застаряване на обществото ни. Все повече са населените места, в които има само възрастни хора. Така, едно от най-големите препятствия, пред което хората от третата възраст са принудени да се изправят, се оказва самотата. Невъзможността, поради конкретно заболяване или недостатъчни доходи, да навестиш приятел или да отвориш дома си за такъв, липсата на човек, с когото да разговаряш и споделяш, са чест техен спътник.

Оставени сами на себе си, с болката и тъгата, възрастните се превръщат в забравени хора, които постепенно угасват в един свят, в който за тях се говори само като статистика покрай поредното преброяване. В България често възрастта е зависимост. В общия случай означава по-малко възможности, по-малко приятели, по-малко средства, по-малко радост... А в едно цивилизовано общество няма нищо по-естествено от вниманието и грижите към хората от третата възраст.

Те са щастливи, когато не ги изключваме от живота си и споделяме с тях това, което ни вълнува. Те притежават огромен запас от натрупана мъдрост. Те имат житейския опит, който само годините могат да дадат. Те изслушват търпеливо болките и проблемите на другите. Но често другите са глухи за техните болки и проблеми.

Водили достоен живот, съграждали България с безкрайна енергия, отдаденост  и вяра, днес българските пенсионери са изправени пред прага на физическото оцеляване. Държавата и обществото ни са в дълг към тях – към българските пенсионери, към нашите бащи и майки, към всички бедни и самотни възрастни хора. Те имат своите нужди днес и сега. Утре може да не оцелеят. Утре може да ги няма. А те са ни нужни – с опита, с мъдростта, с тяхната безкрайна отдаденост, обич и топлота. Нека им отдадем дължимото, нека се погрижим за тях и да се опитаме да им осигурим живота, който заслужават.

1 октомври е и международен ден на вегетарианството

Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

"Под храна, в широк смисъл, разбираме всичко онова, което човек възприема чрез ума, сърцето и стомаха си", "Истинският вегетарианец трябва да се храни освен с чиста храна, още и с чисти мисли" - казва Петър Дънов.

Когато днес кажем "вегетарианец", повечето хора разбират, че става въпрос за човек, който не яде месо. Вегетарианците не консумират също продукти от животински вътрешности като мас, кожа, бульони от месо и т. н., за опростяване се говори само за месо.Има различни видове вегетарианци според това какви други изисквания имат към храната си, освен тя да изключва месо.

Основан е Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е най-старото и най-голямо висше училище в България. Според световната класация на университетите към 2014 г. заема 826-о място в света и 341-во в цяла Европа. Университетът е създаден на 1 октомври 1888 г. като Висш педагогически курс. Централната част на сградата на СУ на стойност 6 млн. златни лева е построена с дарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви, чиито скулптури красят нейната фасада. Първият ректор на Софийския университет е акад. Александър Теодоров-Балан. Понастоящем в СУ има 16 факултета и 3 департамента, в които се обучават над 20 000 студенти.

Джулия Андрюс - британска актриса, певица и автор. Родена е на 1 октомври 1935 г. в Съри, Великобритания. Звездата на Андрюс изгрява след участието ѝ в мюзикли на Бродуей като My Fair Lady и Camelot и по-късно и в музикални филми като Мери Попинз (1964) и Звукът на музиката (1965). В началото на 21 век Андрюс претърпява развитие в кариерата си след участието ѝ в семейните филми Дневниците на принцесата (2001) и Дневниците на принцесата 2 (2004), както и в анимационната поредица Шрек (2004-2010). През 2005 г. актрисата прави своя дебют като режисьор на филма The Boy Friend. Андрюс е също така и автор на детски книжки, а през 2008 г. издава своя автобиография Home: A Memoir of My Early Years. Носител е на награди като Златен глобус, Еми, Грами, БАФТА, People’s Choice Award, Theatre World Award, Screen Actors Guild, Награди на филмовата академия на САЩ и др. От 1979 г. има звезда на Холивудската алея на славата.

Бри Ларсън – американска актриса. Родена е на 1 октомври 1989 г. в Сакраменто, САЩ. Тя е откритие на „Фокс” съас сериала „Шимел”, когато е на 11, но главният герой е диагностициран с рак и тв поредицата прекъсва по неволя на шестия месец от въртенето си. После Бри изгрява в детския канал „Дисни”, където играе от 2001 г. Първата роля е във филм с името „Да отгледаш татко”. Първият й „истински” филм и успех е независимата кинопродукци The Beautiful Ordinary преди 9 години. Участва в много сериали и тийнейджърски филми. За да стигне до филма „Стаята”, който й донесе „Оскар” в нощта на 28 срещу 29 февруари.