През 1956 г. се състои премиерата на първия български цветен филм „ Точка първа”

„Точка първа“ е български игрален филм, по жанр– драма, на режисьора Боян Дановски и по сценарий на Валери Петров. Оператор е Васил Холиолчев. Музиката във филма е композирана от Петър Ступел. „Точка първа” е първата българска цветна продукция.

Нещо повече – това е първият филм, в който участва великата и неподластна на времето Стоянка Мутафова

Сюжетът разказва за една „тиха улича в столичен квартал. Малката Веска излиза от къщи незабелязано и отива при децата. След много игри и приключения, Веска предприема сама дълга разходка из града. Майка ѝ сериозно се разтревожва и всички хора започват да търсят изгубеното дете. Вечерта Веска се връща... Накрая тя е в прегръдките на майка си, а всички хора са засвидетелствали човешката си солидарност и любов към децата..”

През 1789 г. в САЩ започва честването на един Ден на благодарността, обявен за национален празник през 1863 г. от президента Ейбрахам Линкълн.

Денят на благодарността е национален празник, празнуван на различни дати в Канада, САЩ, някои от Карибските острови и Либерия. В САЩ се чества на 4-тия четвъртък на ноември, а в Канада – на 2-рия понеделник на октомври. В тези страни той е официален празник.

Традицията на празника в САЩ и Канада води началото си от английските заселници, но в Обединеното кралство той не е основен празник. Подобни празници съществуват и в Германия и Япония.

По своята същност това е религиозен празник, изразяващ благодарността на хората към Бог за плодородната реколта и нещата, които са придобити през изминалата година благодарение на Неговата щедрост. Празникът е един от най-обичаните и почитани в САЩ, като с времето все повече се превръща в светски. Понякога съвсем небрежно го споменават като „Turkey Day“ ( в превод: Ден на Пуйката). Денят на благодарността датира от времето преди създаването на Съединените щати.

Общоприето е за начален ден на празника в САЩ да се счита 4 декември, когато първите пилигрими са празнували Деня на благодарността, след като са оцелели с помощта на индианци през първата тежка зима от пребиваването си на американска земя.

Родена е легендарната певица Тина Търнър

Името и е Анна Мей Бълок и е родена в Нътбуш, Тенеси, САЩ. Кариерата ѝ продължава повече от половин век, и тя получава широко признание и множество награди. Родена и израснала в Американския Юг, тя сега е швейцарски гражданин.Започва кариерата си като музикант в средата на 50-те, когато е посочена за певица на Кингс ъф Ритъм на Айк Търнър. За първи път записва през 1958 г. под името Литъл Ан. Представена е на публиката като Тина Търнър през 1960 г. като член на Айк Енд Тина Търнър Ревю.

Успехът идва с поредица от големи хитове, отнесени към дуото, включително A Fool in Love, River Deep – Mountain High (1966), Proud Mary (1971) и Nutbush City Limits. В автобиографията си „Аз, Тина“, тя разкрива няколко случая, в които е понесла сериозно домашно насилие от Айк преди да се разделят през 1976 и, съответно, разведат през 1978 г. Израства като баптистка, но сменя вярата си с будизма през 1974, цитирайки религията и религиозното песнопение Нам Миохо Ренге Кио като фактора, който я стабилизира през трудните времена.

След развода с Айк Търнър, тя отново построява кариерата си чрез изпълнения, макар че отначало има трудности при оставянето на отпечатък върху музикалните класации като солов творец. В началото на 80-те, тя се завръща на музикалния небосклон с нова поредица от хитове, започвайки със сингъла от 1983 Let's Stay Together, последван от изданието на петия ѝ солов албум Private Dancer, носещ успехи по цял свят. What's Love Got to Do With It, най-успешният сингъл от албума, по-късно е използван като заглавие за биографичен филм, адаптиран по нейната автобиография. Освен като музикален творец, Търнър се радва на успех в киното, включващо роля в рок мюзикъла от 1975 г. Томи и главната роля в блокбъстъра Лудия Макс 3 с Мел Гибсън, както и кратка поява в Последният екшън герой от 1993 г.

Едно от най-популярните имена в шоубизнеса, тя е наричана още Кралицата на рокендрола. Търнър е определяна като най-успялата жена в рока, печелейки осем награди Грами и продавайки повече концертни билети от всеки друг солов изпълнител в историята. Комбинираните албумни и сингълни продажби наброяват общо около 100 милиона бройки по света. Известна е с енергичното си сценично присъствие, мощни вокали и дълготрайна кариера.

През 2008 г. Търнър се връща от полуоттеглянето си, за да предприеме турнето „Тина!“ по повод на 50 годиншия юбилей. Турнето на Търнър се превръща в едно от най-силно продаващите се представления за 2008 – 2009. Ролинг Стоун я нарежда на 63-то място в списъка на 100-те най-велики творци за всички времена. През 1991 г. получава място в Залата на славата на рокендрола.