През 1776 г. на континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост, която обявява, че Тринадесет колонии престават да бъдат част от Британската империя. Така САЩ получава своята независимост от Великобритания. Американците отбелязват днешния ден и като национален празник. 

През 1916г. в София е учреден Военноисторическият музей. Той е административно подчинен на Министерството на отбраната. Музеят има статут на национална институция на България. Най-дълго музеят е управляван от полковник Петко Йотов от 1989 до 2009. В момента директор е доц. д-р Соня Пенкова.

Филиали на музея са военноморският музей във Варна и музеят на авиацията в Крумово. 

С Указ № 39 от 1 август 1914 г. на цар Фердинанд І при Щаба на армията се създава Военноисторическа комисия. Малко по-късно е уточнен и състава ѝ – музей, архив и библиотека.

Със заповед № 391 от 4 юли 1916 г. на Главнокомандващия Действащата армия, „…за да се съхранят за вечни времена всички предмети, свързани със събитията, които бележат най-важните страници на нашата военна история…“ започва действителното комплектуване на колекциите на музея.

Постоянната експозиция е свързана с участието на българската армия през Балканските войни, Първата и Втората световни войни. Има и гостуващи временни експозиции. 

През 1946г. след 381 колониално управление Филипините успяват да получат своята независимост от САЩ. 

 

През 1971г. ловчанският митрополит Максим е избран на Български патриарх. Той е най-дълго управлявалия българската църква духовник. Максим е начело на българската църква до своята смърт през 2012-а година. 

През 2004г. се случва един от най-шокиращите развои на голям футболен отбор. Гърция побеждава Португалия с 1:0 на финала на Европейското първенство по футбол 2004г. с гол на Ангелос Харистеас. Гърците са вторият най-изненадващ победител на европейско първенство след Дания през 1992г. Гърците побеждават Португалия и в първия мач на първенството с 2:1. 

Родени са италианският революционер Джузепе Гарибалди - един от основните хора, които успяват да извоюват обединението на Италия, както и аржентинската футболна легенда Алфредо Ди Стефано

През 1934г. умира Мария Кюри през 1934 г., на 66 г., в санаториума Санселмо в град Паси, От Савоа, (Франция), от апластична анемия, получена вследствие излагане на радиация в хода на научните ѝ изследвания и в хода на радиологичната ѝ работа в полевите болници по време на Първата световна война. Кюри е полско-френска физичка и химичка, пионер в областта на радиологията и първи носител на две Нобелови награди, както и единствената жена носителка на Нобелова награда в две различни области на науката – физика и химия. Тя е и първата жена преподавателка в Сорбоната.


Мария Кюри