Една от най-паметните и успешни битки в историята на България е била на днешната дата. През 986 година Самуил разгромява византийците в Битката при Траянови врата, а император Василий II Българоубиец успява да избяга.

Това е най-голямото поражение, което Василий II претърпява в походите си за покоряване на България.

Битката е предхождана от безуспешна обсада на Сердика,след която Василий отстъпва обратно към владенията си в Тракия. Българска войска, предвождана от цар Роман и комитопулите Арон и Самуил, преследва византийците и ги обкръжава в полите на Средна гора. Значителна част от армията на Василий II е унищожена, а той самият едва успява да се спаси.

Петнадесет години след като византийците завладяват българската столица Преслав победата при Траянови врата затвърждава успехите, постигнати във въстанието на комитопулите през 976 г.

На същата дата, но няколко столетия по късно английският химик Джоузеф Пристли установява, че растенията отделят кислород. Едно изключително важно откритие за биологията.

Друго важно за човечеството изобретение, пък е направил Робърт Фултън през 1807 година – той е създал първият пътнически параход.

В историята на днешния ден трябва да отбележим и пламенната реч на Виктор Юго пред парламента на Франция във връзка с жестокостите при потушаването на Априлското въстание. Това се е случило през 1876 година и определено обръща погледа на запада към страната ни.

Априлското въстание е повратна точка в нашата история. Хиляди жертви, които разтреперват Европа и показват, че българите искат свободата си.

През 1940 година Адолф Хитлер обявява пълна блокада на Великобритания

Днешната дата е и паметна за спорта у нас -  през 1977 г. в София са открити студентските спортни игри Универсиада 77.

17 август е една трагична дата за южната ни съседка Турция, където преди 21 години е станало Измитското земетресени, при което загиват 17 хиляди души, а 44 хиляди са ранени.

А ето и кои за звездните български рожденици:

Яна Маринова, актриса

Петя Дикова, тв водеща

Сотир Ушев, икономист, бивш шеф на Националния осигурителен институт

Румен Порожанов, бивш министър на земеделието, храните и горите

Юлиан Константинов, оперен певец

Невена Цонева, певица

Николай Акимов, кинорежисьор

Никола Петров-Корли, илюзионист

Галя от “Каризма” (Галина Курдова), поппевица