През 1842 г. - Подписан е Нанкинския договор, с който се слага край на Първата опиумна война. Правителството на Цин показва безсилие да се справи със Западните сили нито политически, нито с военна артилерия.

Войната завършва през август 1842 с подписването от Китай на първия „неравен договор“ – Договора на Нинджи. Генерал Антъни Страншам, предвождал британските войски през Опиумната война като младши офицер, е награден от кралица Виктория.

През 1885 г. – Германският конструктор Готлиб Даймлер получава патент за конструирания от него и демонстриран през ноември 1884 г. мотоциклет.

Първият мотоциклет, построен с двигател с вътрешно горене, е създаден в Германия от Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах . На дървена рама, съоръжена с две дървени колела и малки помощни странични опорни колела, е поставен бензинов карбураторен двигател с мощност 1,5 hp.

През 1966 г. – Състои се последният концерт на "Бийтълс", в Сан Франциско, Калифорния. Знакова дата за света на музиката – тогава легендарните икони „Бийтълс” изнасят последния си концерт.

Има няколко теории относно отказа на ливърпулската четворка да излиза на сцена. Една от тях, която и самите бийтълси посочват е, че музиката им се е развила дотолкова, че не е възможно повече да я представят на сцена само с три китари и барабани.

Друга причина е, че всъщност четиримата в действителност не обичат това, което правят, твърдят музикални експерти. Не им харесва да се влачат от сцена на сцена, да се появяват пред публиката- смятат това за фарс.

През 1997 г. - Основана е компанията „Нетфликс“.
„Нетфликс“ e щатска компания, доставчик на филми и сериали на основата на видео стрийминг. Основана е през 1997 г. Седалището ѝ се намира в Лос Гатос, Силициевата долина, щата Калифорния. Фирмата има над 125 млн. клиенти в над 190 страни със 140 милиона часа гледания на ден.

29 август - Секновение на Йоан Кръстител

Според традиционните народни схващания на Секновение “денят и нощта се стигат”, т.е. стават равни по времетраене. Вярва се, че на този ден змиите и гущерите се прибират в своите леговища. Скриват се и демоните на природата - самодивите.
Смята се за “лош ден” (“тежък празник”), по време на който не трябва да се работи, и да не се започва нищо ново. Някъде през нощта палят огньове за предпазване от злите сили. Празникът Секновение се счита за край на лятото.

Родени на този ден са: Кралят на попа – Майкъл Джексън, световният шампион от Формула 1 – Джеймс Хънт, барабанистът на „Скорпиънс“ – Волфганг Дзиони, американският актьор – Рей Уайз, британският певец – Лиам Пейн.

Майкъл Джаксън е американски певец, текстописец, продуцент, танцьор, хореограф, актьор и бизнесмен.Той е сред най-известните певци в света, а албумът му Thriller е продаден в над 110 милиона копия, което го прави най-продаваният музикален албум в историята.

Държи рекорд в историята на музиката за най-много спечелени в една година статуетки от наградите Грами – 8 на брой за албума си Thriller. Въвежда в музикалната индустрия така наречените short films– клипове-истории, каквито са Thriller, Bad, Remember the Time, You Rock My World, Ghosts и т.н.

Майкъл Джаксън също така е и хуманист, който чрез своята фондация Heal the World Foundation прави милиони долари дарения на различни организации, особено тези, свързани с подпомагане на изпаднали в нужда деца – гладуващи, болни или нямащи достъп до образование.