Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се е случило на днешния ден - любопитни факти и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.

Православната църква почита днес Света Анна. Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии "хващат". Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка.

От 2004 година насам 9 декември се чества като Международен ден на борба с корупцията.  В този ден през година по-рано в Мексико е открита подписка за Конвенция на ООН срещу корупцията.

На 9 декември 1987 година в териториите на Ивицата Газа избухва първата интифада. Ден по-рано израелски военен камион се сблъсква с автомобили, превозващи палестински работници в един от бежанските квартали на Газа. Четирима палестинци загиват, а други десет са ранени. В рамките на часове улиците на Газа се изпълват с протестиращи в спонтанен изблик на гняв. На следващия ден израелски войник застрелва протестиращ палестинец. Това са първите искри на първата интифада, която продължава още няколко години. Масовият бунт се разпростира бързо и продължава още няколко години. 

Някои я наричат "каменната война". Причината е, че палестинците използвали импровизирани неогнестрелни оръжия, за да не бъдат обвинени в тероризъм. 

Официалната статистика е стряскаща. От израелските военни 66 са мъртви, а 4918 - ранени. 157 са загиналите цивилни, а 4195 са пострадали. Убити са 808 палестинци, а 16 824 са ранените. През 1993 г. в Осло са подписани документи, въз основа на които е сформирана палестинската автономия. Това обаче не решава конфликта.

На тази дата през 1886 година се ражда Райко Даскалов. Той е политик от БЗНС и участник в правителствата на Александър Стамболийски. Става член на партията през 1913 година. Две години по-късно е мобилизиран и участва в Първата световна война.

През 1916 година е арестуван и усъден заради участие в Деклозиеровата афера - опит на Англия и Франция да привлекат България на своя страна през Първата световна война чрез изгодна търговска сделка. Френският търговец Клозиер, който изкупува част от българската реколта на цени, по-високи от пазарните, е изпратен в страната. Той привлича на своя страна няколко партии, които са в опозиция на правителството на Васил Радославов. Последният взима мерки и арестува помощниците им, а реколтата е конфискувана. След войната България е осъдена на арбитражен съд в Париж да изплати загубите на френския търговец.

Даскалов и Стамвболийски излизат от затвора през 1918 година. Изпратени са в Радомир и Кюстендил, където войници са въстанали. Идеята е да ги убедят да се върнат на фронта. Двамата обаче решават да се възползват от тези настроения. Даскалов заминава сам за Радомир, където на 27 септември провъзгласява Радомирската република, отправя възвание към народа да я подкрепи, обявява се за главнокомандващ и начело на разбунтувалите се войници се отправя към София. След разгрома на въстанието, ранен, Даскалов се оттегля и се предава на настъпващите от юг войски на Антантата.

След амнистията от декември 1918 година на участвалите във войнишките бунтове Даскалов се завръща в България. Член на Постоянното присъствие на БЗНС, той е избиран трикратно за народен представител. По негово нареждане са предприети и най-решителните мерки срещу ВМРО през 1922 и 1923 година. В края на 1922 година Асен Даскалов хвърля бомба срещу колата му. Малко по-късно пуска граната в правителствената ложа в Народния театър, където на представление са Стамболийски и част от министрите му. И при двата атентата няма жертви, поради което някои смятат, че Асен умишлено не е изпълнил присъдите. 

Като член на ръководството на БЗНС и на правителството Райко Даскалов представлява радикалното течение, което е за ликвидиране на дейността на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО). По нареждане или с подкрепата на Даскалов се предприемат най-решителните мерки на правителството на БЗНС срещу ВМРО през 1922 и в началото на 1923 година, поради което ВМРО го „осъжда“ на смърт. На 15 декември 1922 година срещу него е извършен неуспешен опит за убийство от страна на Асен Даскалов.

Малко по-късно е освободен от министър и става български пълномощен министър в Чехословакия. През февруари 1923 Райко Даскалов е освободен от правителството, а през май става български пълномощен министър в Чехословакия. Райко Даскалов е убит на 26 август 1923 година в Прага от члена на ВМРО щипянина Йордан Цицонков. 

Рожден ден днес щеше да отбележи и Стефан Данаилов. Легендата на българското кино ни напусна преди две години, след усложнения от вирус.

Стефан Данаилов е роден е на 9 декември 1942 г. в София. Мечтае да стане моряк в гражданския флот, защото морето винаги го е привличало, макар че няма „морска“ кръв. Майка му Евдокия Данаилова (1911 – 1963) е от Ловеч, а баща му Ламби Данаилов (1905 – 1976) от Родопите, с. Райково, сега квартал на Смолян.

Легендарният актьор има над 150 роли в киното, театъра и телевизията. Щастлива случайност е, че точно Пловдив, който бе толкова близо до сърцето на Ламбо, го върна към киното през 2019 г. Последните кадри с него заснеха Ники Илиев и Башар Рахал във филма "Завръщане". 

Припомнете си и кои други негови роли остават завинаги в българската кино съкровищница:

Стефан Данаилов и ролите, с които ще го запомним

На днешния ден е родена и Здравка Йорданова - олимпийската ни шампионка по гребане. Тя успявя да завоюва златен медал от двойка скул на Олимпиадата в Монреал през 1976 година.

Спортната и кариера започва ударно при треньора Николай Здравков. Първия и успех е бронзов медал на световното първенство в Нотингам (1975). Световна шампионка от първенството в Нова Зеландия (1978). Носителка на два сребърни медала от първенства на планетата в Амстердам (1977) и Блед (1979). Спортист номер 1 на България за 1978 г.

Завършва ВИФ. От 1986 г. работи като журналист. От 1991 г. е председател на Българска федерация за ветерани спортисти. Член е на изпълнителния комитет на БОК. Известно време е посланик на България за спорт, толерантност и феърплей към Съвета на Европа.

През 2011 година Йорданова е с Орден „Стара планина“ I степен за изключително големите ѝ заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта.

Рожден ден днес отбелязват и актьорите Майкъл Дорн и Джон Малкович, писателят Улрих Пелцер, политикът Костадин Паскалев и китаристът на бандата Ращайн Паул Ландерс, актрисата Джуди Денч, олимпийският шампион по борба Кърт Енгъл и други.