През 1888 г. в Лондон е намерено тялото на първата жертва на серийния убиец с неустановена самоличност Джак Изкормвача. Джак Изкормвача е псевдоним на сериен убиец с неустановена самоличност, действал в района на Уайтчапъл и други близки на него бедни райони на Лондон през втората половина на 1888 г.

Името Джак Изкормвача идва от писмо, известно като „Скъпи шефе“ ,изпратено в Централната новинарска агенция и твърдящо, че е от самия убиец, подписано „Джак Изкормвача“. След като писмото е публикувано, името добива популярност. Повечето експерти считат, че писмото е фалшификация и написано от журналисти, за да поддържат интереса към тези случаи.

Полицията всъщност получава още много писма след това, като едно от тях, кръстено „От ада“ е придружено от половин бъбрек, взет от Мери Кели и подписано „хвани ме когато можеш“. Макар да не е първият сериен убиец, той е първият, който получава такава медийна популярност.

През 1955 г. в Чикаго е извършена демонстрация на първия в света автомобил със слънчева батерия.

През 1957 г. Малайзия обявява своята независимост от Великобритания.

През 1991 г. Киргизстан обявява независимост от СССР.

През 1991 г. Азербайджан обявява независимост от СССР.

През 1997 г. при автомобилна катастрофа в Париж загиват принцеса Даяна, нейният придружител Доди ал Файед и шофьорът на автомобила Анри Пол.

Кръвните тестове за алкохол показват, че шофьорът е пил алкохол преди инцидента. Техният Мерцедес-Бенц S280 се разбива в тринадесетата колона на тунела Алма. Двулентовият тунел е бил построен без метални прегради между колоните, в резултат на което и най-малкото отклонение от посоката на движение лесно би довело до директен сблъсък с колоните.

Ненавременната и трагична смърт на лейди Даяна е предмет на много противоречиви хипотези за причините, включително и спекулации за заговор на МИ6. През 2005 година бе забранена ексхумация на тялото ѝ, което още повече засили слуховете за евентуална бременност на принцесата преди смъртта ѝ през август 1997.

На 4 декември 2006, след тригодишно разследване, Скотланд Ярд излиза с доклад, че автомобилната катастрофа на лейди Даяна и Доди ал-Файед не е резултат от заговор за убийство, а е трагичен инцидент. На 7 април 2008 съдебният състав по делото решава, че причина за смъртта на Даяна е „престъпно нехайство", породено от комбинацията от употреба на алкохол с неимоверния натиск от страна на жълтата преса.

През 1998 г. съгласно сведенията Северна Корея изстрелва своя първи изкуствен спътник – Кванмьонсон-1.

Звездните рожденици са: актрисата и певица – Деби Гибсън, актьорът - Ричард Гиър, актрисата - Сара Рамирез, актьорът Даниел Бернхард, певицата – Ваня Щерева, футболистът – Любослав Пенев, актьорът – Райън Кели.

Ричард Тифани Гиър е американски актьор, носител на Златен глобус и много други призове. Той участва в множество романтични и драматични филми и става известен още през 80-те години. През годините, следващи завръщането, му кариерата му се върти около успешни и неуспешни филми, докато не изиграва сполучливите си превъплъщения в трилъра на Майк Фигис „Вътрешни афери“ и в романтичната мелодрама „Хубава жена“, която се превръща в една от класиките на този жанр.

31-ви август е „Международен ден на свободата и солидарността”.


Обявен с декларация, приета на 31 август 2005 г. в Гданск (Полша), по повод 25-ата годишнина от създаването на полския профсъюз „Солидарност“. Отбелязва се по решение на Европейския парламент от 28 септември 2005 г.