Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се е случило на днешния ден - любопитни факти и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.

На 29 март 1516 година изгонените от Венецианската република евреи са заставени да живеят в район, известен като Ghetto Nuovo. Те неправилно усвояват името на квартала, което постепенно се превръща в нарицателно. Днес "гето" означава място, където живеят група хора от дадена расова или етническа група, по социални, правни или икономически причини. 

До формирането на новия жилищен район се стига, след като през 1492 година е издаден Едиктът от Гранад. Според него на евреите на територията на Кастилия и Арагон се предоставя правото на избор да останат да живеят там, но да приемат християнството, или да напуснат в четиримесечен срок.

Вследствие на изгонването им от Испания, броят на евреите във Венецианската република нараства драстично. Още повече, евреите симпатизират на Османската империя, с която Венеция непрестанно воюва. Самият папа отправя молба до Съвета на десетте - държавният орган на Венецианската република, да бъдат изгонени евреите. Като компромисен вариант е обособен кварталът, намиращ на остров в района на Канареджо.

Еврейското гето е заобиколено от канали. С останалата част на Венеция го свързват три моста, които през нощта биват затворени. Напускането на района в късните часове е позволено само на лекарите. Впоследствие се разрешава на всички да напускат гетото, но само ако носят специални шапки и жълта емблема. На жителите на острова е забранено и да се занимават с друго, освен с производство, лихварство и медицина, или пък да притежават собственост.

Около 100 години по-късно в гетото живеят около 5 000 евреи. Налага се строителството на нови сгради до 8 етажа, наричани Венециански небостъргачи. 

Венецианското гето не е първото по рода си. Подобни места за евреи за съществували във Валядолид (от 1412), Болоня (от 1417), Торино (от 1425), Франкфурт (от 1458) и други градове.

На 29 март 1944 година София е бомбардирана от англо-американската авиация. През нощта между 21:14 ч. и 21:34 ч. около 50 леки бомбардировача „Москито“ осветяват столицата, а след това пускат около 70 бомби. Загиват 10 души, сред които 7 селяни от село Слатина. ПВО изстрелва 462 снаряда.

Бомбардировките над България продължават почти 4 години - от 1941 г. до 1944 г. Убити и обявени за безследно изчезнали са общо 4208 души. Само в София са разрушени 12 657 граждански обществени и жилищни сгради.

По време на бомбардировките в цялата страна загиват 22 наши летци и един немец, паднал, докато защитава София. 

 

На тази дата през 1986 година Римският наказателен съд оправдава Сергей Антонов, обвинен за атентата срещу папа Йоан Павел II. Българинът е арестуван за съучастие в опита за покушение срещу папата, извършен от турчина Мехмед Али Агджа на 13 май 1981 г. на площад „Св. Петър“ във Ватикана. По това време Антонов е служител в бюрото на Българска гражданска авиация „Балкан“ в Рим. Атентаторът Агджа посочва като свои съучастници още двама българи – Желю Василев и Тодор Айвазов, които са служители на посолството на България в Италия, но към този момент се намират в София.

Следствието продължава 2 години и 6 месеца. Процесът започва през май 1985 г. и завършва през март 1986 година. На него Сергей Антонов отрича да е познавал Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор. Освободен е поради липса на доказателства.

На 1 август 2007 г. Антонов е намерен мъртъв в дома си на ул. „Сердика“ в София от дъщеря му Ани. По тялото не е имало следи от насилие. Смъртта е настъпила няколко дни по-рано.

На 29 март 2004 година България е приета в НАТО. Това е датата, на която документите по присъединяването към Северноатлантическия договор на седемте нови страни (България, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния) са депозирани във Вашингтон.

На 29 май 2003 г. Народното събрание приема решение за участие на България в Многонационалните съвместни оперативни сили в Ирак. През август същата година български пехотен батальон от 480 военнослужещи се разполага в Кербала, Ирак в рамките на полската зона на командване.

На 18 март 2004 г. Народното събрание на Република България ратифицира Северноатлантическия договор, подписан за първи път от страните-основатели на пакта на 4 април 1949 г. във Вашингтон.

На същата дата Република Ирландия става първата страна в света, която забранява тютюнопушенето на работното място, включително в барове и ресторанти. Днес пушенето в страната е забранено на всички закрити публични и работни места - дори в кабините на камионите. Заведенията в страната лесно се разпознават по тълпите от пушачи, струпани пред тях.

Ако сте в Ирландия и търсите зона, в която можете да запалите цигара, уверете се, че не сте блокирали входа на някоя сграда. Освен това, не хвърляйте фаса на земята или в улука, дори и да виждате много хора да го правят. Ако ви спипат, можете да заплатите глоба над 100 евро. Пътуването до страната е добър момент да откажете цигарите, имайки предвид и факта, че цената им там е тройна на тази, която сме свикнали да заплащаме.