Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Подписан е Цариградският договор между Царство България и Османската империя.

Цариградският договор от 16 септември 1913 г. (29 септември по нов стил) е мирен договор между Царство България и Османската империя, уреждащ границата в Тракия след намесата на Османската империя в Междусъюзническата война. България губи Одринско, но задържа излаза на Егейско море между Марица и Места. Отделна клауза позволява на българските бежанци да се завърнат в Източна Тракия. Тя остава неизпълнена, но въпреки това договорът води до подобряване на отношенията между двете страни, които стават съюзници през Първата световна война.

Открит е нов естествен спътник на Юпитер – Ананке

Ананке е естествен спътник на Юпитер, открит на 29 септември 1951 г. от Сет Барнс Никълсън в обсерваторията Маунт Уилсън, САЩ. Спътника носи името на Ананке, майката на Адрастея от римската митология. Името на спътника е установено през 1975 г., като преди това той е бил известен като Юпитер 12. Спътникът е представител на групата на Ананке.

Подписано е Солунското примирие по време на Първата световна война

Солунското примирие е подписано на 29 септември 1918 година между Царство България и Антантата, представлявани от Андрей Ляпчев и генерал Луи Франше д'Еспере, за спиране на военните действия помежду им.
България трябва да демобилизира армията си, да се изтегли от заетите територии, да понесе частична военна окупация. Войските на запад от меридиана на Скопие – около 100 000 души, остават в плен на Антантата. Германските и австро-унгарските части трябва да напуснат страната.

Със Солунското примирие България излиза от Първата световна война и на практика се лишава от шансовете си за национално обединение. След това страната понася втора национална катастрофа, утвърдена с Ньойския договор. В същото време с него е предотвратена окупацията на страната от сръбски и гръцки войски.

Създава се Европейската организация за ядрени изследвания (CERN)

Организацията е разположена на границата на Швейцария с Франция, северозападно от Женева. Споразумението за създаването на ЦЕРН е подписано в Париж на 29 юни − 1 юли 1953 г. от представителите на 12 европейски държави. Организацията е основана на 29 септември 1954 г. Понастоящем броят на страните членки вече е 20 (съотнесено към 2011 г.). Освен това, някои страни и международни организации имат статут на наблюдатели.

Основната функция на организацията е да осигури поддръжката на няколко ускорителя и друга апаратура, необходими за изследвания в областта на физиката на елементарните частици.

Днес отбелязваме и Световния ден на сърцето

В рамките на Световния ден на сърцето, отбелязван в цял свят, усилията на институции, здравни работници, неправителствени организации и други са насочени към активно информиране на хората за опасностите и начините за превенция на сърдечните заболявания. Всяка година те причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно).
Застрашени от сърдечни заболявания са и децата. При тях рискове съществуват както преди раждането, така и през годините, когато детето израства. Тези рискови фактори са свързани с неправилното хранене, липсата на физическа активност, а също така ролята на неблагоприятната среда, причинена от тютюнопушене, например. Освен това, децата могат да страдат и психически, ако някой от родителите им е болен или почине от сърдечно-съдово заболяване.

Родени на този ден са:

Силвио Берлускони – италиански политик, предприемач, застрахователен и медиен магнат. Роден е на 29 септември 1936 г. в Милано. Той е най-дългогодишният министър-председател на Италия, като заема този пост съответно в периодите 1994 – 1995 г., 2001 – 2006 г. и от 2008 до ноември 2011 г. Лидер е на дясноцентриската партия Народът на свободата, която създава през 2009 г., като слива своята партия „Форца Италия“ („Напред, Италия“) с „Национален алианс“ на Джанфранко Фини и други партии. През 1986 г. Берлускони става президент на футболния клуб Милан, спасявайки го от фалит.

Андрий Шевченко – украински бивш футболист. Роден е на 29 септември 1976 г. в Яхотин, СССР. Играл е като нападател. Рекордьор по вкарани голове за националния отбор на Украйна. В момента е треньор на мъжкия представителен отбор на страната. Шевченко играе в Милан от 1999 до 2006 г., където се утвърждава като един от най-добрите нападатели в света, вкарвайки 175 гола за росонерите. С екипа на Милан Шева печели всички турнири на клубно ниво и става носител на Златната топка за 2004 г. През 2006 г. подобрява рекорда за най-скъп трансфер в английската Висша лига след като е привлечен от Челси за 44 милиона евро. Избиран шест пъти за Футболист на годината в Украйна.

Евгени Ерменков – български шахматист. Роден е на 29 септември 1949 г. в София. През април 2007 г. ЕЛО рейтингът му е 2500, което е най-доброто му постижение до момента. Става международен майстор през 1974 г. и гросмайстор през 1977 г. Петкратен шампион на България по шахмат. Играе на десет Балканиади по шахмат. Паралелно с изявите си като шахматист Ерменков е треньор по шахмат. През 1994 г. е начело на националния отбор за жени на олимпиадата в Москва. Впоследствие работи като треньор в редица арабски страни. От октомври 2003 до декември 2010 г. се състезава за Палестина.