Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Открит е нов естествен спътник на Юпитер – Ананке

Ананке е естествен спътник на Юпитер, открит на 29 септември 1951 г. от Сет Барнс Никълсън в обсерваторията Маунт Уилсън, САЩ. Спътника носи името на Ананке, майката на Адрастея от римската митология. Името на спътника е установено през 1975 г., като преди това той е бил известен като Юпитер 12. Спътникът е представител на групата на Ананке.

Групата на Ананке е група от естествени спътници на Юпитер, намиращи се на сходни орбити около планетата — с голяма полуос между 19,3 и 22,7 милиона km, инклинация между 145,7° и 154,8° и ексцентрицитет между 0,02 и 0,28. В зависимост от точната дефиниция, групата се състои от 8 или 16 спътника. Осемте основни члена във възходящ ред на разстоянието до Юпитер са: S/2003 J 16, Мнема, Еванта, Харпалика, Праксидика, Тиона, Ананке – най-големият спътник, даващ името на групата и Йокаста.

Подписано е Солунското примирие по време на Първата световна война

Солунското примирие е подписано на 29 септември 1918 година между Царство България и Антантата, представлявани от Андрей Ляпчев и генерал Луи Франше д'Еспере, за спиране на военните действия помежду им.

България трябва да демобилизира армията си, да се изтегли от заетите територии, да понесе частична военна окупация. Войските на запад от меридиана на Скопие – около 100 000 души, остават в плен на Антантата. Германските и австро-унгарските части трябва да напуснат страната.

Със Солунското примирие България излиза от Първата световна война и на практика се лишава от шансовете си за национално обединение. След това страната понася втора национална катастрофа, утвърдена с Ньойския договор. В същото време с него е предотвратена окупацията на страната от сръбски и гръцки войски.

Създава се Европейската организация за ядрени изследвания (CERN)

Организацията е разположена на границата на Швейцария с Франция, северозападно от Женева. Споразумението за създаването на ЦЕРН е подписано в Париж на 29 юни − 1 юли 1953 г. от представителите на 12 европейски държави. Организацията е основана на 29 септември 1954 г. Понастоящем броят на страните членки вече е 20 (съотнесено към 2011 г.). Освен това, някои страни и международни организации имат статут на наблюдатели.

В ЦЕРН постоянно работят приблизително 2500 души, както и около 8000 физици и инженери от 580 университета и институти, от 85 националности участват в международните експерименти на ЦЕРН и работят там временно.

Основната функция на организацията е да осигури поддръжката на няколко ускорителя и друга апаратура, необходими за изследвания в областта на физиката на елементарните частици.

Територията на ЦЕРН се състои от две основни площадки и няколко по-малки. Големият комплекс от сгради включва работни кабинети, лаборатории, производствени помещения, складове, зали за конференции, жилищни помещения, столови. Комплекс е разположен, както на повърхността (старите ускорители Linac, PS), така и под земята на дълбочина около 100 метра (съвременните SPS, LHC). Основната площадка е на територия, намираща се близо до швейцарския град Мейрин (Meyrin), т.нар. обект Meyrin. Друга основна площадка е територията близо до френското градче Превесан-Моен (Prévessin-Moëns) – обект Prévessin. По-малките площадки са разпилени в близките околности по протежение на подземния пръстен, построен за ускорителя LEP.

Годишните вноски на страните участници в ЦЕРН през 2008 г. са в размер на 1075,863 милиона швейцарски франка (около 990 милиона щатски долара).

World Wide Web стартира първоначално като проект на ЦЕРН, наречен ENQUIRE, иницииран от Тим Бърнърс-Лий през 1989 г.

Днес отбелязваме и Световния ден на сърцето

В рамките на Световния ден на сърцето, отбелязван в цял свят, усилията на институции, здравни работници, неправителствени организации и други са насочени към активно информиране на хората за опасностите и начините за превенция на сърдечните заболявания. Всяка година те причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно).

Застрашени от сърдечни заболявания са и децата. При тях рискове съществуват както преди раждането, така и през годините, когато детето израства. Тези рискови фактори са свързани с неправилното хранене, липсата на физическа активност, а също така ролята на неблагоприятната среда, причинена от тютюнопушене, например. Освен това, децата могат да страдат и психически, ако някой от родителите им е болен или почине от сърдечно-съдово заболяване. Ежедневието на модерния човек също крие своите рискове от най-ранна възраст – такива са леснодостъпните, но вредни храни, увлечението по компютърните занимания и др.

Тези цифри могат да бъдат драстично намалени с няколко прости правила, които всеки може да предприеме в семейна среда. Това са налагането на здравословно меню, повишаване на физическата активност, спиране на тютюнопушенето и приема на алкохол.

От Световния календар се отбелязват и други сърдечно-съдови заболявания – Световен ден на тромбозата (14 октомври), Световен ден за борба с инсулта (29 октомври) и Международната седмица на предсърдното мъждене (23-29 ноември).

На тази дата рожден ден празнуват:

Силвио Берлускони – италиански политик, предприемач, застрахователен и медиен магнат. Роден е на 29 септември 1936 г. в Милано. Той е най-дългогодишният министър-председател на Италия, като заема този пост съответно в периодите 1994 – 1995 г., 2001 – 2006 г. и от 2008 до ноември 2011 г. Лидер е на дясноцентриската партия Народът на свободата, която създава през 2009 г., като слива своята партия „Форца Италия“ („Напред, Италия“) с „Национален алианс“ на Джанфранко Фини и други партии. През 1986 г. Берлускони става президент на футболния клуб Милан, спасявайки го от фалит.

Евгени Ерменков – български шахматист. Роден е на 29 септември 1949 г. в София. През април 2007 г. ЕЛО рейтингът му е 2500, което е най-доброто му постижение до момента. Става международен майстор през 1974 г. и гросмайстор през 1977 г. Петкратен шампион на България по шахмат. Играе на десет Балканиади по шахмат. Паралелно с изявите си като шахматист Ерменков е треньор по шахмат. През 1994 г. е начело на националния отбор за жени на олимпиадата в Москва. Впоследствие работи като треньор в редица арабски страни. От октомври 2003 до декември 2010 г. се състезава за Палестина.

Андрий Шевченко – украински бивш футболист. Роден е на 29 септември 1976 г. в Яхотин, СССР. Играл е като нападател. Рекордьор по вкарани голове за националния отбор на Украйна. В момента е треньор на мъжкия представителен отбор на страната. Шевченко играе в Милан от 1999 до 2006 г., където се утвърждава като един от най-добрите нападатели в света, вкарвайки 175 гола за росонерите. С екипа на Милан Шева печели всички турнири на клубно ниво и става носител на Златната топка за 2004 г. През 2006 г. подобрява рекорда за най-скъп трансфер в английската Висша лига след като е привлечен от Челси за 44 милиона евро. Избиран шест пъти за Футболист на годината в Украйна.