Победа на българските войски в Люлебургазко-Бунархисарската операция

Люлебургаско-Бунархисарската операция от 28 октомври-2 ноември (15 – 20 октомври стар стил) 1912 година е най-кръвопролитната битка през Балканската война. В нея българските войски под общото командване на генерал-лейтенант Радко Димитриев нанасят тежко поражение на османските сили в Източна Тракия, които са принудени да отстъпят към столицата Цариград. Това е най-голямата битка, водена в Европа между Френско-пруската война и Първата световна война.

След поражението, нанесено им от Първа (командващ генерал-лейтенант Васил Кутинчев) и Трета българска армия (командващ генерал-лейтенант Радко Димитриев) в Лозенградската битка, османските Първи, Втори, Трети и Четвърти корпус отстъпват на югоизток, където при Сарай са разположени Седемнадесети и Осемнадесети корпус. Османското командване използва двудневната почивка, дадена на българските войски след края на Лозенградската операция, за да прегрупира силите си. Те са разположени на 30-километров фронт по линията Люлебургас-Бунархисар, в двата края на която са стратегически важните пътища Одрин-Константинопол и Лозенград-Константинопол. Шестте налични корпуса са разпределени в Първа и Втора източна армия, които заемат съответно левия и десния фланг.

Османската отбранителна линия е достигната от Трета българска армия на 28 октомври. Още същия ден в боевете са въведени и трите ѝ дивизии – Пета пехотна дунавска дивизия (командващ генерал-майор Павел Христов) на левия фланг при Бунархисар, Четвърта пехотна преславска дивизия (командващ генерал-майор Климент Бояджиев) в центъра при Караагач и Шеста пехотна бдинска дивизия (командващ генерал-майор Православ Тенев) на десния фланг при Люлебургас. До вечерта на първия ден от операцията Шеста дивизия успява да завземе град Люлебургас.

На 29 октомври българските войски подновяват опитите си за настъпление, но срещат ожесточена съпротива. През деня до района на бойните действия достигат частите на Първа армия, като Десета пехотна сборна дивизия (командващ генерал-майор Стою Брадистилов) се разполага в най-югозападния край на фронта. Въпреки това османските сили продължават съпротивата и дори предприемат ограничени контраатаки. Особено критично е положението на Четвърта дивизия, където в боя са включени всички резерви.

На 30 и 31 октомври с тежки боеве и значителни загуби Пета и Четвърта дивизия успяват да напреднат с около 5 km в своя участък на фронта. Следобяд на втория ден османските войски започват да отстъпват, но българското командване нарежда настъплението да спре по линията Соуджак-Чонгара-Люлебургас. На 1 ноември настъпление започва и Първа армия на десния фланг, а Шеста дивизия осъществява пробив в района на Сатъкьой.

През нощта на 2 ноември османските войски предприемат общо отстъпление, което остава незабелязано от българското командване. Българските войски губят контакт с противника, като голяма част от османските сили успяват да отстъпят към укрепените позиции при Чаталджа. В Чаталджанската операция две седмици по-късно те прекратяват българското настъпление.

На Международната космическа станция пристига първият екипаж

Бразилската космическа агенция (AEB), участва чрез отделно споразумение с НАСА. Италианската космическа агенция, която е част от ЕКА, също участва чрез отделни споразумения и извършва ранообразна дейност, която обаче е отделна от работата свършена от ЕКА по МКС (Италия членува и в ЕКА). Китай изявява голям интерес към проекта, особено ако има възможност да работи с ФКА. Но страната няма участие, а вместо това строи собствена станция Тиегун.

Изграждането на МКС започва през 1998 г. Станцията е на ниска околоземна орбита и може да бъде видяна от Земята с невъоръжено око. Височината ѝ варира от 319,6 km до 346,9 km над повърхността на планетата. Станцията се движи със средна скорост около 27 743,8 km/h, извършвайки 15,7 орбити на ден. Първият компонент на станцията е на орбита от 20 ноември 1998 година или от 22 години, а първият екипаж пристига на 2 ноември 2000 година, като към днешна дата станцията е постоянно обитавана вече над 20 години, което е рекорд.

МКС е завършена към края на 2011 година с изключение на руския сегмент и се очаква да функционира поне до 2020 година. Към днешна дата тя е най-голямото съоръжение в космоса, което е било изграждано.Когато бъде завършена, станцията ще има големината на игрище и ще тежи 455 тона. Невъзможно е МКС да бъде изградена на Земята и тогава да бъде изстреляна. Няма ракета, достатъчно голяма и достатъчно мощна да издигне такова съоръжение в космоса. Затова МКС се изгражда в космоса, като се изстрелват модул след модул.

Станцията е обслужвана основно от руските космически кораби Союз и Прогрес и от американската космическа совалка. На 9 март 2008 г. ЕКА изстрелва с ракета-носител Ариана 5 първия Автономен товарен кораб, наречен Жул Верн ATV с товар над 8000 kg.Корабът се скачва успешно със станцията. На 10 септември 2009 година прави дебют и японският непилотиран Товарен кораб H-II. Оттогава европейските и японските снабдителни кораби извършват полети средно по веднъж годишно. След отстраняването на космическата совалка през 2011 година, НАСА планира да използва услугите на частни компании и космически кораби за снабдяване на американския сегмент на станцията. Космическият кораб Дракон вече има успешни тестови полети.
Официалният език на борда на МКС е английският език. МКС е най-скъпоструващият обект, построен от човечеството.

Състои се премиерата на анимационния филм Таласъми ООД

Носителите на "Оскар", създатели на “Играта на играчките”, представят страхотния компютърно анимиран филм, който заплени сърцата на зрители от всички възрасти. Филмът има една номинация за най-добра анимационна продукция.

С разтърсваща анимация и сътворена с богато въображение история, "Таласъми ООД" отваря вратите към свят на пакости и щуротии, и огромни порции смях. Филмът се превръща в тотален хит сред подрастващите и сюжетът впечатлява майки и големи. Анимацията буквално предизвиква фурор и е една от най-паметните анимации от Пиксар.

Още интересни събития от този ден:

През 1914 г. Франция, Великобритания и Русия обявяват война на Турция.

През 1920 г. в Питсбърг (САЩ) започва да функционира първата в света обществена радиостанция.

През 1947 г. американският индустриалец и авиатор Хауърд Хюз извършва в Лонг Бийч, Калифорния, кратък (1,6 км) тестов полет на транспортния хидроплан Hughes H-4 Hercules, който е с най-големия дотогава размах на крилата (97,51 м).

През 1955 г. списанието Билборд публикува за първи път класацията Топ 100.

През 1963 г. президентът на Южен Виетнам, Нго Дин Дием, е убит след проведения военен преврат в страната.

През 1965 г. 31-годишният американски квакер Норман Морисън се самозапалва пред Пентагона в знак на протест срещу участието на САЩ във Виетнамската война.

През 2004 г. Джордж Уокър Буш е избран в САЩ за втори президентски мандат.

На този ден са родени рапърът Нели и Асен Разцветников.

Нели, чието цяло име е Корнел Хейнс младши (на английски: Nelly, Cornell Haynes Jr.) е американски певец и актьор, роден на 2 ноември 1974 г. в Остин, щата Тексас. Той е един от най-продаваните рапизпълнители на всички времена с над 40 милиона продадени албума в цял свят. Освен това той е и най-успешният рапър в историята на американската класация Billboard Hot 100 с девет песни в челната десетка, четири от които са заемали първото място. Нели има спечелени три награди Грами.

Асен Разцветников (псевдоним на Асен Петков Коларов) е български поет, писател и преводач, роден на 2 ноември 1897 г.