През 1878г. руските войски начело с генерал Гурко побеждават османците в Битката при София. Това води до освобождаването на София от османско владичество.

През 1924г. е гласуван Закон за защита на държавата. Той дава права на репресиране на всички, които застрашават сигурността в държавата. Насочен е основно към комунистите, които огранизират Септемврийското въстание, което е разгромено. Законът е отменен 20 години по-късно. 

През 1926г. е съставено е четиридесет и третото правителство на България, начело с Андрей Ляпчев. То успява да даде нужното спокойствие в страната и България започва да се възражда след тежките години. 

През 1980г. американският президент Джими Картър обявява, че САЩ обявява бойкот на Олимпийските игри в Москва, като причина е изтъкната нахлуването на съветските войски в Афганистан. Четири години по-късно и Русия бойкотира Олимпиадата в Лос Анджелис 1984г. 

През 1990г. в България е учредено Движението за права и свободи с председател Ахмед Доган. 

През 2010 официално е открита най-високата сграда в света Бурж Халифа в Дубай, Обединените Арабски Емирства. Сградата е висока 829.8 метра. 10 години по-късно Бурж Халифа продължава да е лидер в тази класация. 

Роден е английският физик Исак Нютон, който е смятан за най-великия учен в света. Днес е роден и българският актьор Христо Шопов, който е един от актьорите ни изиграл роли в доста чужди продукции, включително и "Страстите Христови" на Мел Гибсън.