През 1346 г. Състои се битката при Креси между средновековните кралства на Англия и Франция, в която английските стрелци с дълги лъкове показват военно превъзходство пред френските арбалетчици и тежковъоръжени рицари.

През 1498 г. Микеланджело получава поръчка за Пиета. Това е първата от поредица творби на тази тема от Микеланджело. Изработена е по поръчка на френския кардинал Жан Билер, който е бил представител в Рим, за гробницата му, но през 18 век скулптурата е преместена на сегашното си местоположение. Това е единствената творба на Микеланджело, която е подписана от него

През 1778 г. Първото документирано изкачване на Триглав – най-високия връх в Словения.

През 1858 г.  Първите новини предадени чрез телеграф.

През 1877 г.  е бил краят на втората битка при Шипка. По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци. Противникът губи над 8200 души. Турците минават към отбрана, което е повратен момент във войната за Освобождението на България. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от река Дунав. Боевете продължават и през следващите три дни, но проходът вече е здраво в ръцете на руската армия.

През 1883 г. Вулканът Кракатау изригва и причинява огромно цунами, което разрушава селищата на островите Ява и Суматра в Индонезия, убивайки 36 000 души.

През 1886 г. Княз Александър Батенберг е принуден да абдикира от българския престол.

През 1920 г. Влиза в сила 19-ата поправка към Конституцията на САЩ, даваща право на жените да гласуват. Не е първият опит за правата на жените да гласуват. Опитите да се позволи на жените правото да гласуват започнаха много преди преминаването през 1920 г. на 19-то изменение. Женското движение за гласуване е предложило женски права за гласуване още през 1848 г. в Конвенцията за правата на жените в Seneca Falls.

През 1934 г. Цар Борис III открива Паметника на свободата на връх Шипка. Той е издигнат с цел да увековечи подвига на падналите за свободата на България на мястото, отбранявано по време на Шипченската битка, около което са се разиграли решаващите Руско-турската освободителна война боеве през лятото на 1877 г., които и в крайна сметка решават освобождението на България и нейното бъдеще. Основният камък на паметника е положен на 26 август 1922 г. и завършва през 1930 година. На 26 август 1934 г. паметникът на връх Свети Никола е тържествено открит от държавният глава цар Борис III.

През 1944 г. Царство България обявява неутралитет във Втората световна война и желание за примирие с Великобритания и САЩ.

През 1990 г. е подпален е Партийният дом в центъра на София.  В Партийния дом пламва пожар в нощта на 26 август 1990 г. след предупреждение на Пламен Станчев, член на „Инициатива за гражданско неподчинение“, че ще се самозапали, ако от пилона не бъде премахната петолъчката, която е символ на чужда държава". Константин Тренчев също предупреждава, че ако петолъчката не бъде свалена, сградата може да бъде щурмувана. Това действително се случва и около 23:00 ч. сградата изведнъж пламва, като при щурма на тълпата е унищожено и разграбено имущество в 94 помещения.

През 1999 г.  Майкъл Джонсън подобрява световния рекорд в спринта на 400 метра с време от 43,18 секунди.

През 2020 г. е открита е третата линия на Софийското метро.

Родени на този ден са първият министър-председател на Великобритания Робърт Уоулпол, монахинята и светица Майка Тереза, българският актьор, комик и шоумен Тодор Колев, американските актьори Маколи Кълкин известен с ролята си във филма „Сам вкъщи” и Крис Пайн.

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в гр. Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ . Участва в над 40 игрални филма, сред които „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Опасен чар“. Преподава актьорско майсторство във ВИТИЗ от 1975 г. като асистент-преподавател. Впоследствие получава научната степен доцент. Последният филм, в който се снима, е сериалът „Сутрешен блок“. Умира на 15 февруари 2013 г. в София след тежко боледуване от рак на белите дробове.