Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Джеймс Кук отплава на първата си експедиция

На 26 август 1768 година корабът "Индевър“ отплава от пристанището в Плимут. Една от целите на експедицията е да се проведат астрономически наблюдения на преминаването на Венера пред слънцето от остров Таити. Това се случва през юни 1769 година. Екипажът открива много острови, които не са били проучени до този момент.

През октомври Индевър достига до източното крайбрежие на Северния остров на Нова Зеландия.

От 8 октомври 1769 до 31 март 1770 година Кук изследва бреговете на Нова Зеландия и доказва, че тя е съставена от два острова. Открива залива Поверти на източния бряг на Северния остров,  полуостров Махия, залива Хокс. От 16 октомври 1769 до средата на януари 1770 година капитан Кук изследва бреговете на Северния остров. На 15 ноември официално обявява присъединяването на тази страна към британските владения. 

От 9 февруари до 1 април Кук обикаля Южния остров на Нова Зеландия. 

На 1 април 1770 година Кук напуска Нова Зеландия и взема курс на запад, но природата се разпорежда по друг начин и на 19 април „Индевър“ достига до югоизточното крайбрежие на Австралия – нос Хикс. След това открива залива Ботани Бей ,около който през 1788 възниква днешния град Сидни.

На 26 май англичаните встъпват в пределите на Големия бариерен риф. Малко след това Индевър засяда в рифа,но екипажът успява да го изтегли.

Първото околосветско плаване на капитан Кук продължава 2 години 10 месеца и 17 дни.

 

Открит е паметникът на връх Шипка

Това се случва на 26 август 1934 година. През 1920 г. живите ветерани-опълченци се събират на нов конгрес и решават да се построи Паметник на свободата на връх Свети Никола в прохода Шипка. Средствата за изграждане на паметника са събирани като доброволни дарения от целия народ. Конкурсът за паметника е спечелен от архитект Атанас Донков и скулптора Александър Андреев, който заедно с Кирил Шиваров изпълнява монументалната фигура на лъва.

Паметникът на свободата е открит от държавния глава цар Борис Трети.

Датата също не е случайна - на този ден през 1877 година приключва втората битка при Шипка. След като руските сили се прегрупират, борбата е за изтласкване на османските сили от връх Акри Джебел и връх Йешилтепе на изходните позиции. Около 7 ч. Йешилтепе бива овладян от силите, предвождани от подполковник Александър Липински. Колоната на Шакир паша без успех контраатакува върха. На следващия ден подновява настъплението.

Руските сили се изтеглят на връх Кючюк Йешилтепе. В края на деня двете страни са изтощили силите си за настъпление и преминават към отбрана. В крайна сметка, турците са отблъснати, с което приключва шестдневната  борба за Шипченския проход.

Рожден ден на 26 август празнуват българският кануист Любомир Любенов, Маколи Кълкин, писателят Емануел Икономов и други.