На 19-ти август светът отбелязва Световният хуманитарен ден в чест на работещите в областта на международната помощ. Световната организация се надява събитието да фокусира вниманието върху работещите в тази област и да увеличи подкрепата за тяхната роля. Световната организация се надява денят да послужи като напомняне, че работата по оказване на помощ се основава върху много прост принцип: да достави безпристрастна помощ на всички, които се нуждаят от нея. В САЩ този ден се отбелязва като национален ден на авиацията, а в Украйна е ден на пчеларя.

През 1848 г. започва Калифорнийската златна треска. Това е период от историята на САЩ, характеризиращ се с истерия за търсене на злато в Северна Калифорния. Този период се отличава с масова миграция на хора към щата Калифорния, почти само на мъже, искащи бързо да забогатеят. Повечето търсачи обаче намират злато, колкото да покрият всекидневните си разходи. На 24 януари 1848 година дърводелец, работещ в земите на Джон Сатър в Северна Калифорния, открива две буци злато – по това време едва ли е осъзнавал значимостта на събитието, но то е оказало изключително влияние върху последвалите събития в Америка. В рамките само на година десетки хиляди хора се стичат около територията Сатър в търсене на начини да забогатеят. Някои успяват, други не, но е факт, че това събитие променя хода на американската история. Ето 8 малко известни факта за Калифорнийската златна треска.

През 1881г. с Указ 712 на Народното събрание се създава българската държавна статистическа институция. От Статистическо отделение тя се възвисява в самостоятелно статистическо бюро със задачата да събира, обработва и обнародва всяка година статистически данни по всички клонове на управлението и всички явления, отнасящи се до физическото, икономическото, интелектуалното и моралното състояние на държавата.

През 1912 г. започва гражданска война в Албания между християни и мюсюлмани.

През 1940 г. в Букурещ започват преговорите между делегациите на Царство България и Румъния за връщането на Южна Добруджа на България.

През 1960 г. Студената война: В Москва американският пилот на сваления самолет U-2, Франсис Гари Пауърс, е осъден на 10 години затвор за шпионаж. Студената война е термин, с който се означава продължителното напрежение и борба между Източния блок, начело със Съветския съюз, и Западния блок, доминиран от САЩ и НАТО, започнало след Втората световна война и продължило до разпадането на Съветския съюз в края на декември 1991 г.

През 1960 г. СССР изстрелва космическия апарат Спутник-5 с двете кучета Белка и Стрелка, 40 мишки, два плъха и няколко вида растения. Спутник-5 е съветски изкуствен спътник част от програма Спутник и втори тестов полет за космическия кораб Восток, който ще бъде използван за първия пилотиран полет.
Корабът е вторият от поредицата такива, за изучаване възможностите за пилотиран полет и ефектите от самия полет върху човека. Това е първият космически кораб, върнал на Земята живи същества от полет в космоса.

През 1980 г. При самолетна катастрофа над Риад (Саудитска Арабия) загиват 301 души.

През 2002 г. руски военен хеликоптер Ми-26 се разбива край Грозни, след като е обстрелван от чеченски бунтовници, загиват 118 военнослужещи.

През 2003 г. кола-бомба се врязва в щаб-квартирата на ООН в Багдад, убивайки 22 души, включително висшия пратеник на ООН, Серджо Виейра Де Мело.

На този ден са родени влиятелни личности като френската дизайнерка Коко Шанел, 42-ят президент на САЩ Бил Клинтън, Иън Гилън, който е вокалист на Дийп Пърпъл, американските актьори Питър Галахър и Матю Пери, който става известен покрай ролята в сериала „Приятели” като Чандлър.

Коко Шанел е известна френска модна дизайнерка, модернистка, революционизирала женската мода с включване в нея на мъжки елементи, една от най-влиятелните фигури в модата на XX век. Oсновала модната къща „Шанел“. Определяна е като пионер в модата. Нейната философия, стремежът ѝ към изчистени линии и елементите, заимствани от мъжката мода, ѝ отреждат важно място в развитието на модата. Коко Шанел влиза в класацията за 100-те най-влиятелни личности на XX век и е единственият представител от света на модата в класацията.