През 1990г. е извършен първият в света полет с цепелин.  LZ1, е построен от граф Фердинанд фон Цепелин и носи неговото име. Той извършва успешен 18-минутен полет край Бодненското езеро. Този тип дирижабъл е с твърда конструкция, а размерите на построения от граф фон Цепелин са внушителни - дължината му е била цели 128 метра. До 1937г. цепелините са били едно от основните средства за пътуване. След катастрофата с "Хинденбург", който се запалва при кацането си в Ню Джърси и при това загиват част от пътниците, съчетана и с други фактори транспорта с цепелини съвсем залязва и дори изчезва.

Амелия Ерхарт изчезва по време на първия околосветски полет над Екватора. На 17 март тя излита с навигаторите Фред Нунан и Хари Манинг от Оукланд. Полетът, който тримата планират, нямало да е първото околосветско пътуване със самолет, но е щяло да бъде най-дългото - 43 000 км. На 2 юли тръгват от Лае към остров Хауланд, където ги чака американската брегова охрана. Самолетът на Ерхарт обаче изчезва безследно. В продължение на 9 дни тримата се издирват, но без успех. 

Появяват се много теории за изчезването ѝ - някои подозират, че горивото е свършило и се е разбила в океана, други - че се е разбила в останките на товарен кораб. Трети вярват, че е попаднала в плен на японски военни. 

През 1949г. умира Георги Димитров и министър-председател на България става Васил Коларов.

През 2000-а година в експлоатация е пуснат мостът Йоресунд - най-дългият комбиниран автомобилен и железопътен мост в Европа. Строителството му продължава четири години. Съоръжението е дълго 7 845 метра и преминава границата между Дания и Швеция. Също така мостът свързва пътната и железопътната мрежа на Скандинавия и Централна и Западна Европа. 

Световен ден на НЛО се отбелязва днес. Чества се от 2001 година насам по предложение на създателя на Международния музей на НЛО в Истанбул Хактан Акдоган. Датата съвпада с годишнината от инцидента в Розуел. През 1947 година там е намерен катастрофирал извънземен кораб. Първоначалното изявление на военновъздушните сили било, че това е апарат с извънземен произход, но то било отречено много бързо. След това версията за инцидента била, че става дума за метеорологичен балон, без нищо извънземно в него.

Десетки свидетели твърдят, че са виждали части от катастрофирал космически кораб, направен от непознати материали. Вечерта на 2 юли жителите на града видели с очите си бързодвижещ се обект, който приличал на диск.

Случилото се в града е отправна точка за цяла една наука - уфологията.

Рожден ден празнуват певицата Росица Кирилова, актрисата Ернестина Шинова, футболистите Илиан Илиев и Георги Иванов - Гонзо.

2 юли ще се отбелязва Международния ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.

Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави. 

Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта. 

Първото българско спортно издание е „Български колоездач“. За пръв път излиза от печат на 15 април 1899 г.

Росица Кирилова