На днешната дата 13 ноември през 1998г. в Токио се открива първата конференция на Световното движение на добротата, с участието на Австралия, Великобритания, Канада, САЩ, Сингапур, Тайланд и Япония. На конференцията се приема „Декларация на добротата“. Целта е да се забрави самолюбието, да се помисли за другите около нас, да се забравят расовите, половите и религиозните различия. Всички хора живеят в един свят и да мислят за мира, съвместното съжителство и щастието.

Денят се отбелязва от хора от цял свят, които показват, че може да се замисляме повече за себе си и да направим света по-добро място заради самата доброта. Символът на движението представлява „открито сърце“. Той е дело на френския художник Орел.

През юни 2010 г., Луис Бърфит-Донс и Дейвид Джамили, членове на Движението и хуманитаристи, отбелязват Денят на добротата във Великобритания. Тяхната цел е да се подчертаят добрите дела, извършени в цялата страна. Идеята за доброта е различна при всеки човек – помощ на възрастен човек при пресичане на пътя, правене на комплимент на някого, извършване на доброволческа дейност или почерпка на работното място.

От 1946г. 13 ноември се отбелязва и като международен ден на слепите. Дата е обявена от ООН не случайно. На 13 ноември е роден френския благородник Валентин Аюи, който полага основите за световното обучение на слепите и основава в Париж първия в света интернат за слепи. 

Православната църква почита Св. Йоан Златоуст. 

13 ноември е обявен като Световен ден за почит към българските католически свещеници, обявени от папа Йоан Павел II за блажени – епископ Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков. Четиримата са екзекутирани от тогавашната комунистическа власт през 1952г. 

През 1775 г. по време на Американската война за независимост, американските войски командвани от Джордж Вашингтон превземат Монреал. 

През 1912г. по време на Балканската война на днешната дата българските войски навлизат в Дедеагач.

През 1923г. СССР започва да използва флага си със сърп и чук, който остава в експлоатация до разпадането на съюза на 25 декември 1991г. 

В Колумбия през 1985г. избухва вулканът Невадо дел Руиз в Колумбия. След затишие от 140 години вулканът избухва, загиват над 20 000 души.

През 2002г. се състои една от най-големите екологични катастрофи в историята. Край бреговете на испанска Галиция потъва танкер със 70 хил. тона нефт. 

На днешната дата е родена една от легендите на българския и пловдивски спорт пловдивската гимнастичка Мария Петрова. Днес е и рождената дата на българската царица Йоанна Савойска, която е съпруга на цар Борис III. Рожден ден празнуват и актьорите Упи Голдбърг, Джерад Бътлър и Стив Зан.