През 1275г. е основан нидерландския град Амстердам, който в момента е столица на Нидерландия.

Амстердам най-големият град в Нидерландия. Разположен е в западната част на страната, в провинция Северна Холандия. Градът, който с предградията си има население около 1,36 милиона души (2008), заема северната част на Рандстад, шестия по големина метрополен район в Европа с общо население от около 6,7 милиона души.

Днешното име на града идва от Амстелердам (Amstellerdam), което означава „бент на Амстел“, реката, преминаваща през града. Възникнал като малко рибарско селце в края на 12 век, в резултат на развитието на търговията през Нидерландския златен век Амстердам се превръща в едно от най-големите пристанища в света. По това време градът е водещ център в областта на финансите и търговията и обработката на диаманти. През 19 и 20 век градът се разраства и се образуват множество нови квартали и предградия.

Амстердам е финансовата и културна столица на Нидерландия. В града са разположени седалищата на множество нидерландски институции и на 7 от 500-те най-големи компании в света, сред които Philips и ING. Амстердамската фондова борса, най-старата в света, е разположена в центъра на града. Забележителностите на Амстердам, сред които историческите канали, Държавният музей, Музеят Ван Гог, Ермитажът, къщата на Ане Франк, кварталът на червените фенери и „кофишоповете“, привличат над 3,66 милиона чуждестранни посетители всяка година.

Амстердам е столица на Нидерландия от 1814г. 

През 1920г. седалището на Обществото на народите се премества от Лондон в Женева, където през 1929г. започва да се състои Палатът на нациите. Обществото съществува до края на Втората световна война, а след това то става предшественик на Обществото на обединените нации - ООН.

През 1961г. НАСА изстрелва ракетата Сатурн I, която е първият космически апарат на САЩ предназначен за извеждане на товари в околоземна орбита.

През 1971г. Демократична република Конго се преименува на Заир.

Рожден ден празнува актьорът Джон Клийз, английският футболист и треньор Глен Ходъл и играчът на Ботев Виктор Генев.


Глен Ходъл