През 1518г. младият крал Карлос I, който ще стане по-късно крал на Свещената Римска империя одобрява плана на Фернандо Магелан за околосветско пътешествие и му предоставя сериозна субсидия. На 10 август 1519г. Магелан отплава с флотилия от пет кораба. Това е първата организирана и доказана обиколка на света.

Магелан е първият мореплавател, достигнал от Европа до Азия в западна посока и първият европеец, плавал в Тихия океан. Въпреки че самият той умира преди завръщането си в Европа, част от екипажа, ръководен от Хуан Себастиан де Елкано, се завръща в Испания през 1522 г., завършвайки първото в историята околосветско пътешествие, с което окончателно се доказва кълбовидната форма на Земята.

 

През 1848г. Венеция обявява своята независимост от Австрийската империя. След бунт организиран от Даниеле Манин Венеция е независима само няколко месеца до 1849г. През 1866г. след Третата италианска война за независимост Венеция и останала част от Венето се присъединяват към новосъздаденото Кралство Италия.

През 1882г. конгресът в САЩ забранява многоженството. До тогава то е позволено в страната.

През 1945г. е създадената Арабската лига с приемането на устава ѝ в Кайро, Египет. Създадена от седемте независими тогава държави: Египет, Сирия, Ливан, Йордания, Ирак, Саудитска Арабия и Йемен. Поставила си е най-вече политически цели, като по-скоро ги обединяват културните ценности, отколкото географското разположение.

Доста често лигата е критикувана от други организации. Уставът не позволява на страните членки да използват сила една срещу друга, но това е пренебрегнато през 1990-1991 по време на Войната в Персийския залив.

И до ден днешен щаб квартирата на лигата се намира в Кайро, Египет, а членките вече са 22 държави. В момента лидери на лигата са на египтянина Ахмед Абул Гейт и Али Салим Ал-Дакбаси от Кувейт.

От април 1993г. започват първите самостоятелни предавания. Като отделна програма просъществува от 1993 до 2011, когато на честотата на БНТ Пловдив се появява новия канал БНТ 2.

Днес са родени един от най-известните балкански музиканти Горан Брегович, бившият премиер Жан Виденов, българският актьор Асен Блатечки и поетът Калин Терзийски.