Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Първата улична демонстрация в социалистическа България

На 28 септември 1987 година над 500 души излизат на площад „Свобода” в Русе. Те протестират срещу безразличието на управниците за хлорните румънски отрови над града. По-смелите от тях носят лозунги: „Мирна демонстрация за въздух“, „Стига празни обещания“, „Искаме здраво поколение“.

Шест години по-рано в Гюргево е построен химически завод. В средата на 80-те Русе бива обгазяван с хлор и хлорни съединения и тъне в синя мъгла по цели дни и нощи.

Тревожната информация достига до управляващите под формата на доклади с печат „Строго секретно”. Водят се разговори на най-високо равнище с румънските власти, които обаче не постигат никакъв ефект.

Междувременно много жители на града избират да го напуснат.

6 жени от русенското предприятие "Паркстрой", което се занимава с озеленяването в града, решават с цената на всичко да организират мирна протестна демонстрация. Зад каузата на русенци застават известни български интелектуалци, които на 8 март 1988 г. учредяват в София Обществен комитет за екологична защита на Русе.

Това е първият опит за създаване на неправителствена организация в България. Съдът обаче отказва да я регистрира …

Първата частна ракета излита в Космоса

През 2008 година американската компания SpaceX изстрелва в орбита – Фалкън-1. Това се случва след три неуспешни опита тя да бъде изстреляна. Днес името на компанията, на чело на която е Илон Мъск, е добре познато. През 2020 година тя успя да изпрати двама астронавти до Международната космическа станция с американска ракета, превръщайки се и в първата частна компания, изстреляла космонавти. Робърт Бенкен и Дъглас Хърли стигнаха до МКС на борда на ракетата "Фалкън 9".

Днес се отбелязва Световният ден за борба с бяса

Инициативата е на британския Съюз за контрол на бяса, а целта - разпространение на информация за предпазването на хора и животни от болестта. През 2003 година 28 септември е обявен и за "Международен ден на правото да знам". Инициативата е Международната мрежа на защитниците на свободата на информацията, създадена на международната среща на организациите за свобода на информацията в град София.

Родени на този ден са:

Хилари Дъф е американска актриса и поп певица.От малка тя печели различни роли в театрални представляния. Първата роля на Дъф в кино филм е в „Човешка природа“ Бъдещата американска звезда е родена на 28 септември 1987 г. в Хюстън, Тексас. Хилъри Дъф започва да заснема и да изпробва собствените си творчески сили като дете, много по-известна с ролята на Лизи Магуайър в едноименната серия, както и с цял филм, продуциран от студио Дисни. В нейната филмография има много доста успешни проекти по телевизията, както и певческа кариера. На нея, основно сега, и концентрирана Хилари. Нейните успешни филми включват: "The Cinderella Story" "The Cheaper") и ролите в телевизионните сериали "Gossip Girl", "Two and a Half Men", "Speaking with Ghosts".

Брижит Бардо е френска актриса, певица и манекенка, която по-късно става активист за правата на животните. Тя е един от най-известните секс символи на 1950-те и 1960-те години. Брижит Бардо започва актьорската си кариера през 1952 г., участва в 16 филма, които имат ограничено международно издаване. Тя става световноизвестна през 1957 г. след участието си в противоречивия филм „И бог създаде жената“. Привлича вниманието на френските интелектуалци, като е тема за есето на Симон дьо Бовоар – „Синдромът на Лолита“, където Бардо е представена като „локомотив на женската история“ и е изградена върху екзистенциалните теми, за да я представи като първата и най-освободената жена на следвоенна Франция. По време на кариерата си в шоу-бизнеса, тя участва в 47 филма, изпълнения в няколко музикални предавания и записани над 60 песни.

И още - българският актьор Добромир Манев, лекоатлетката Йорданка Донкова, режисьорът Стефан Командарев, английската актриса Наоми Уотс, родният футболист Атанас Курдов и други.