На 1-ви април отбелязваме Деня на лъжата и шегата. На почит днес са остроумните, досетливите, веселите. Празникът не е официален, но се отбелязва по цял свят. Има няколко версии на произхода му.

Някои смятат, че традицията е от Древен Рим, където в средата на февруари чествали Празника на глупците. Има една друга версия, според която дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли риба по случай спирането на земетресението. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил.

В древността 1 април отбелязвали само ирландците. По българските земи пък дедите ни забелязали, че месец април е непостоянен, времето е колебливо и често се мени. В желанието си за веселие нарекли 1 април Ден на лъжата, закачката и хумора.

По обичай на 1 април се правят шеги от всякакъв род. Внимавайте да не изпиете едно солено кафе, защото това е традиция в Испания. В Мексико тази дата също се е превърнала в истинска фиеста. На 1 април в Мексико не се дава нищо назаем. В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които веднага превръщат човек в обект на подигравки. На този ден по традиция медиите публикуват неверни информации, които читателите трябва да открият. На следващия ден вестниците и телевизиите разкриват кои новини са били истина и кои - лъжа.

Във Франция празникът се нарича "Априлска риба". На този ден французите се опитват да закачат хартиена риба на гърба на жертвата, без да бъдат забелязани. Подобна шега се прави и в Италия.

Според фламандският обичай на 1 април децата заключват своите родители и ги пускат само когато те обещаят да им дадат лакомство. На този ден по времето на династията Чосон в Корея било позволено царското семейство и придворните да се шегуват помежду си. Това бил първият снежен ден от годината. Хората се замеряли със снежни топки и после давали фалшиви оправдания. Уцеленият със снежна топка се смятал за "губещ" и трябвало да изпълни едно желание на човека, замерил го със сняг.

В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден. В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта. В Дания "Денят на лъжата" идва с месец закъснение – 1 май и е известен като "Майска котка" (May-cat). Датчаните много рядко празнуват на този ден. В Германия и Австрия считат 1 април за нещастен ден, а родените на този ден за хора без късмет.

Но както винаги, българската традиция е по-особена. Имаме Музей на хумора и сатирата в Габрово - град, избран по-скоро за вицовете, свързани уж с прословутото сметкаджийство на габровци, но вероятно най-много със самоиронията им.

Чудомир обичал да казва: "Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж". Бихме допълнили – дори и когато съвсем не ни е весело.

На 1 април отбелязваме и Mеждународния ден на птиците. Решението за обявяването му за специална дата е прието на 6 декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни.

Днес над 1200 вида, или всеки десети вид, птици е застрашен от окончателно изчезване. Българското дружество за защита на птиците от 28 години работи за опазването на дивите птици и важните за тях места и местообитания.

 

Ето с какво още е останал в историята 1 април:

На днешния ден през 1778 г. бизнесменът от Ню Орлийнз Оливър Полак създава знака на долара. Днес паричната единица е основна резервна валута в света и официална валута на 19 държави.

Доларът се въвежда като парична единица в САЩ на 2 април 1792 г. с т.нар. Coinage Act, приет от Конгреса на САЩ. С този законодателен акт се установява биметален стандарт за долара, който се равнява на определено количество злато или сребро. Въвежда се за първи път десетичната система за подразделенията на паричната единица, като 1 долар е равен на 100 цента.

Монетите в САЩ се секат от 1792 година от Монетния двор на САЩ. Освен тези в обръщение се секат също паметни, юбилейни и инвестиционни монети.

Една от най-скъпите монети в света е златна монета с номинал от 20 долара, проектирана от скулптора Сен Годен, която е в обръщение от 1907 до 1933 година. По решение на Франклин Рузвелт монетите са претопени поради отказа на САЩ от златния стандарт след Великата депресия.

На 1 април 1889 година в Чикаго е пусната на пазара първата съдомиална машина. Неин изобретател е Джозефин Кокрейн. Според историята Джозефин била огорчена, че семейният порцелан непрекъснато се чупел, докато го миела на ръка. Решила сама да изобрети работеща механизирана машина за миене, след като никой друг не се наемал.

Първият модел бил разработен след смъртта на съпруга ѝ. Механикът Джордж Бътърс я изработва по нейна поръчка и проект през 1883 г. Съдовете били поставяни в телени кошници в меден казан. Те били специално разработени за различните видове съдове, като имало отделения за чинии, чаши и блюда. Кошниците се поставяли върху колело, разположено в казана. Първоначално то се задвижвало ръчно, а по-късно - с мотор, като гореща сапунена вода пръска от дъното на котела.

Изобретението е патентовано през 1886 година, а 7 години по-късно е показано на изложение в града, където получава най-голямата награда.

През 1988 година е продаден един от най-скъпите музикални инструменти. На публичен търг в Лондон цигулка "Страдивариус" е продадена за 1 526 000 долара. Рекордът обаче не остава ненадминат. През 2006 година друга цигулка, изработена от известния лютиер, бива продадена за 3.544 млн. долара.

Антонио Страдивари е създал над 1 200 цигулки, виоли, виолончели, арфи и др. Днес са запазени едва около 650 изработени от него инструменти. Лютиерът умира в Кремона през 1737 година. В музикалните среди се представя като самото съвършенство – от конструкцията, до струните, дървения корпус и лакировката. Въпреки че много майстори се опитвали да претворят изобретението на Страдивари, досега не им се е получило. Смята се, че не е предал опита си на никого - дори и на шестте си деца.

1 април 1809 година е рождената дата на руския поет, писател и драматург Николай Гогол. Той е признат за класик на руската литература, а най-известният му роман - "Мъртви души", е разглеждан от мнозина като първия модерен руски роман. Умира през 1852 година.

На тази дата през 1815 година е роден и първият канцлер на обединена Германия Ото фон Бисмарк. Той е известен с прозвището „Железният канцлер“. Бисмарк е застъпник за Освобождението на България и домакин на Берлинския конгрес. Известен е с това, че цени високо духа и непоколебимата воля на българите и ги нарича „прусаците на Балканите“.