Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.                                        

Днес е международния ден на преводача.

Международният ден на преводача се отбелязва от 1991 г. насам на 30 септември по решение на Съвета на Международната федерация на преводачите (ФИТ). На тази дата се почита паметта на патрона на преводачите, св. Йероним Блажени, починал на 30 септември 420 г. Св. Йероним превежда Библията от гръцки и еврейски на латински език между 383 и 406 г. Преведената от него Библия става известна под името Вулгата.

Празникът се отбелязва в цял свят с представяния на книги, кръгли маси, конкурси и др.

Преводач е човек, който извършва превод на устна реч или писмени текстове от един на друг език, най-често от чужд на роден и обратно. Преводачът може да превежда още от жестов език на устен и обратното, както и от един жестов език на друг.

Според вида превод, преводачите се разделят в специализацията си на преводачи от един на друг език, жестови преводачи, конферентни преводачи, преводачи-придружители и т.н.

Устният превод например се дели основно на два вида – консекутивен (последователен, при който говорещият и превеждащият се редуват) и симултанен, или още наричан синхронен (едновременен, при който говорещият не прави специални паузи, в които превеждащият да говори). Синхронният превод е предпочитан за конференции, симпозиуми, конгреси и се практикува при наличие на необходимата техника (кабина, микрофони, приемници). Синхронният превод винаги се извършва в екип от двама преводачи на езикова комбинация. Работният ден на устния преводач по професионалните стандарти на Асоциацията на конферентните преводачи е 6 часа.

Почитаме християнския светец св. Йероним Блажени.

Евсевий Йероним Софроний е роден около 345 г. в Далмация и умира на 30 септември 420 г. във Витлеем, Юдея. Той е известен с факта, че е преводачът на Библията от гръцки и еврейски на латински език между 383 г. и 406 г., известна под името Вулгата. Неговият превод е направен по поръка на папа Дамас I и ревизира стария латински превод на Библията, наречен Вулгата Латина. Свети Йероним е един от отците на църквата и доктор на католическата църква. Почитан е и в източноправославната църква.

Свети Йероним е смятан за покровител на археолозите, архивистите, библиотекарите, библиотеките, учениците, студентите и преводачите. В иконографията е изобразяван често като старец с бяла брада, наведен над книгите. За международен Ден на преводача е приет 30 септември, датата на смъртта на свети Йероним.

Неговите заможни родители го изпращат в Рим при прочутия Елий Донат, при когото учи граматика, реторика и философия. Между съучениците му е и свети Памахий, с когото става приятел за цял живот. По това време той се кръщава. След кратък престой в Трир и Аквилея през 373 г. отива по сухоземен път в Източната империя, в Сирия, където живее като отшелник. В Антиохия на Оронт учи гръцки и еврейски. През 379 г. става свещеник в Антиохия. След това в Константинопол следва при Григорий Богослов. От 382 до 384 г. е секретар на папа Дамас I и е съветник на знатни римски жени, между които са св. Марцела и Леа, Фабиола, Павла и дъщеря ѝ девицата Евстохия.

Освен превода на Библията на латински през 385 г. във Витлеем и на целия Стар завет през 393 г., той е автор на много коментари.

Официално е открит ВЕЦ Хувър Дам, разположен на границата между американските щати Аризона и Невада.

Хувър Дам е стоманобетонна дъгова гравитационна язовирна стена с водноелектрическа централа, построена в каньон на река Колорадо, на границата между американските щати Аризона и Невада. Язовирната стена, разположена на 48 km югоизточно от Лас Вегас, е наречена на президента Хърбърт Хувър, който участва активно в нейното планиране и построяване. Резервоарът, който се образува зад язовирната стена, се нарича язовир Мийд и носи името на Елууд Мийд, ръководителя на проекта.

Строежът започва през 1931 г. и завършва през 1935 г., повече от година преди установения срок. По време на строежа загиват 114 души. На церемонията по откриването на 30 септември 1935 г. президентът на САЩ Франклин Делано Рузвелт заявява: „Тази сутрин аз дойдох, видях и бях покорен, както би бил всеки, който види за пръв път този голям подвиг на човечеството... Преди десет години мястото, където сме се събрали, беше безлюдна, сурова пустиня. На дъното на мрачния каньон, чиито стени се извисяват до височина над 300 m, течеше необуздана и опасна река... Мястото на град Боулдър беше покрита с кактуси пустош. И преобразяването, извършено тук през тези години, е едно чудо на двадесети век.“

През 1981 г. Хувър Дам е включен в Националния регистър на историческите места, а на 20 август 1985 г. е обявен официално за национална историческа забележителност.

Родени на този ден са:

Моника Белучи – италианска актриса и манекенка. Родена на 30 септември 1964 г. в Чита ди Кастело, Италия. Първоначално Моника Белучи започва да учи право в университета в Перуджа, но през 1988 г. се мести в Милано и подписва договор с модната агенция Elite Model Management. Скоро след това става една от най-известните манекенки в Италия, Париж и Ню Йорк и прекъсва следването си. През 1989 г. тя се записва на курсове по актьорско майсторство и година по-късно се снима в първия си филм. Говори свободно италиански, английски и френски и участва в продукции и на трите езика. Омъжена за известния френски актьор Венсан Касел, от когото има две дъщери – Дева и Леони. В кариерата си има над 30 филма, между които Малена, Дракула, Астерикс и Обеликс: Мисия Клеопатра, Братя Грим, Тайни агенти, Стреляй смело, Под подозрение, Страстите Христови, Баария и др.

Райна Терзийска – попфолк певица. Райна е родена на 30 септември 1981 г. в гр. Сандански. Името ѝ е избрано след като баща ѝ отива при баба Ванга, с която имат предварителна уговорка. Той изпълнява заръката на пророчицата и занася поръчаните легенче, кукла и цветя. Баба Ванга взима карамфилите, избира един от тях и казва: „Райна ще се казва детето, и така ще я наричате, няма да ѝ преиначавате името.“ Преди да започне кариерата си на певица, Райна е професионален модел в агенция „Интерсаунд“ в продължение на пет години. На 17 януари 2019 година се появява първият албум на Пайнер за 2019 година – „Една на милион“. Дискът включва 15 заглавия, създадени през последните шест години, както и три нови песни – „Размазаният грим“, „Измъкни ме“ и „5 – 6 минути“. В навечерието на първа пролет, Райна представя „Размазаният грим“ със специално слайдшоу. В средата на септември, след едногодишна пауза, се появява новия видеоклип на певицата – „А бях ти казала“.

Георги Дюлгеров - български режисьор, сценарист и продуцент. Роден на 30 септември 1943 г. в Бургас. Потомък е на бежанци от Ениджевардарско, Егейска Македония и от Одринска Тракия. Почетен професор на Нов български университет (2010). Завършва московския Институт по кинематография Герасимов. От 1970 до 1991 г. работи в СИФ „Бояна“. През 1992 – 1998 г. е началник на Армейския аудио-визуален център. Преподавател по кинорежисура, ръководител на клас в НАТФИЗ, от 1995 г. е доцент, а от 1999 г. – професор. От 1994 г. е член на Европейската филмова академия. Поставя и театрални постановки. През 2011 г. след близо 20-годишно прекъсване режисира в Театър 199 спектакъла „Кики ван Бетовен“ от Ерик-Еманюел Шмит, с участието на Меглена Караламбова.