Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Леонардо да Винчи завършва „Мона Лиза“

На 19 септември 1478 г. Леонардо да Винчи завършва картината си Мона Лиза. Рисува я с маслени бои върху дъски от топола.След смъртта на Леонардо картината е отрязана, като са отстранени части от двете й страни и сега е с големина 77x53 см. Първоначално е имало колони от двете страни на фигурата, познати на изкуствоведите от ранните копия на творбата.Крал Франсоа I кани художника да работи в Кло Люс близо до замъка в Амбоаз и купува картината за 4000 екю. Картината първоначално е изложена във Фонтенбло, а по-късно е преместена във Версайския дворец. След Френската революция е преместена в Лувъра. Наполеон I я премества в спалнята си в Тюйлери, но по-късно отново е върната в Лувъра. По време на Френско-Пруската война от 1870–1871, картината е извадена от Лувъра и скрита някъде във Франция. Джокондата не е много известна до средата на 19 век, когато е оценена от символисткото течение в изкуствата. Те я свързват с техните идеи за женската загадъчност.

Съществуват множество предположения относно това - кой е позирал на Да Винчи.
Освен съпругата на флорентински търговец - Лиза Герардини, Мона се смята и за женския облик на да Винчи, някои твърдят, че по този начин е искал да покаже женската същност на дуалистичната си природа, че това е хитър начин да "изиграе" църквата и публиката. Други предполагат, че Леонардо е рисувал гледайки мъж - Джан Джакомо Капротти в течение на двадесет години му е бил асистент и е смятан за негов възлюблен от някои историци. Той е позирал за друга картина на Леонардо - " Йоан Кръстител", приликата е поразителна.

Мощно земетресение в Мексико сити през 1985 г.

Мексиканското земетресение става на 19 септември 1985 и нанася тежки поражения в град Мексико. Земетресението е с магнитуд 8,1, а епицентърът му е в щата Мичоакан. Жертвите са 10 000 загинали и 30 000 ранени, като 95 000 души остават бездомни. Материалните щети се оценяват на 4 милиарда американски долара. Земетресението е почувствано и в Лос Анджелис, Калифорния. Разрушени са 416 сгради, а над 3000 са сериозно увредени. Земетресението се случва в Тихия океан близо до бреговете на Мексико и на около 350 км от град Мексико. Мексико е една от страните с най-висока сеизмична активност в света, лежейки в близост до границите на няколко тектонски плочи. Една от тях е част от големия Тихоокеански огнен пръстен и лежи успоредно на мексиканското тихоокеанско крайбрежие. Тъкмо там е границата между Кокосовата тектонска плоча и Северноамериканската тектонска плоча. Страната лежи също така северно от границата с карибската плоча. Поради тази причина в Мексико всеки ден се регистрират около 40 леки земетресения.

Проведен е първият конкурс за красота в света

На 19 септември 1888 г. в курортното селище Спа, Белгия се се провежда финала на първия световен конкурс за красота. В началото на надпреварата участие вземат 350 кандидатки, а до финала достигат само 21. Те са оценявани от строго жури, което е съставено предимно от мъже. В предварителният кръг участничките са оценявани на базата на изпращани от тях фотоси. Финалът на конкурса се е провеждал при строго определени правила и дрескод за гостите на събитието. На края на конкурса за победителка е обявена 18-годишната креолка от Гваделупа Марта Сукаре. Освен титлата “Кралица на красотата” младото момиче получава и награда от 5 000 франка.

През 1951 година в Лондон се провеждат конкурсите “Мис Вселна” и “Мис свят”. На тези конкурси за пръв път претендентките започват да дефелират и по бански констюми. Най-престижните конкурси за красота в момента в световен мащаб са: “Мис Свят”, “Мис Вселена”, “Мис Интернешънъл” и “Мис Земя”.

Родени на тази дата са:

Мария Апостолова – български график и илюстратор. Родена е на 19 септември 1931 година в София. През 1957 година завършва Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в класа по графика и илюстрация на Илия Бешков. От 1960 до 1966 година е художествен редактор в издателство „Наука и изкуство“, а от 1978 година във вестник „АБВ“. Илюстрира книги и списания. Излага рисунки, монотопии и графики на общи художествени изложби. Използва техниките суха игла и верниму. Нейни творби са: „Нежност“ (1972), „Прохождане“ (1972), „Раздяла“ (1973), „Разстрел“ (1973), „Задочничка“ (1974) и „Семейство“ (1974).

Теодора Димова – писателка и драматург. Родена е на 19 септември 1960 г. в София в семейството на писателя Димитър Димов. Завършва 114 АЕГ и английска филология в СУ „Кл. Охридски“. Специализирала е в Royal Court Theatre в Лондон. Била е журналист, преводач, преподавател по английски. В настоящето работи в редакция „Радиотеатър“ на БНР. Нейни пиеси са „Фюри“, „Платото“, „Елин“, „Без кожа“ и др. Пише и много романи: „Емине“, „Адриана“, „Майките“ и др.