През 1649г. английският крал Чарлз I е съден за държавна измяна и е признат за виновен с подписите на 58 от съдиите. Специалният трибунал се е състоял от 135 съдии, от които само 68 са участвали в заседанията. На 30 януари 1649г. е взето решение на трибунала Чарлз е екзекутиран, след като главата му е отрязана. Той става първият и до момента единствен английски владетел, който е бил екзекутиран.

През 1661г. за назидание от тогавашните управляващи Англия един от основните хора, които са свалили Чарлз – Оливър Кромуел е екзекутиран проформа. Тялото на Кромуел е ексхумирано и обесено на бесилка.

 

През 1856г. в Свищов е създадено първото българско читалище. Читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ от Димитър Начович, Христаки Филчов, Емануил Васкидович и Георги Владикин.

През 1933г. Адолф Хитлер е назначен за немски канцлер. Той придобива сериозна популярност в Германия. Хитлер е в основата на започването на Втората световна война. През 1945г. Хитлер се самоубива, а Германия капитулира и губи войната.

През 1948г. индийският пацифист и духовен водач Махатма Ганди е убит в Делхи. Срещу Ганди има опит за атентат 10 дни по-рано на 20 януари. Срещу него е хвърлена бомба, той оцелява и няма пострадали. На 30 януари 1948г.индуския националист Натурам Годсе стреля три пъти в него. Годсе опитва да се самоубие, но разярената тълпа иска да го линчува. В суматохата телохранителят на Ганди го спасява и го предават на правосъдието, а след това той е осъден на смърт.

През 1972г. в северноирландския град Дери се състои един от най-черните дни в британската история – Кървавата неделя. По време на демонстрация в защита на човешките права са убити 14 северонирландци от британски войници. Според войниците по тях е стреляно от представители на ИРА – ирландската армия за освобождение, която иска Северна Ирландия да се отдели от Великобритания и те са отвърнали на огъня. Остава доста неясноти какво точно се е случило, но резултатът е 14 убити и над 15 ранени. Това довежда до още по-големи конфликти между британски и северноирландци. Северна Ирландия митологизира този ден, като една от най-големите агресии спрямо северноирландците от страна на британците.

На днешната дата са родени Цар Борис III, финансистът и държавник Атанас Буров, американският президент Франклин Делано Рузвелт, един от най-големите кметове на Пловдив Божидар Здравков, българската актриса Цветана Манева, британският певец Фил Колинс и най-успешния български футболист в последните 20 години Димитър Бербатов.

Умира най-дълго управлявалия български цар Петър, умира Мария-Луиза Бурбон-Пармска, която е първата съпруга на княз Фердиданд. Княгинята е погребена в църквата "Св. Лудвиг" в Пловдив. На днешната дата преди 6 години умира първият демократично избран президент на България - Жельо Желев.