През 1897 година германският химик Феликс Хофман синтезира диаморфина, известен още като хероин. 10 дни по-рано Хофман прави най-известното си откритие  – получава ацетилалицилова киселина във форма, която е възможна за медицинска употреба. Той не е първият учен, който синтезира и двете вещества, но първи ги получава в лекарствена форма.

През 1911г. може би най-известната картина в света тази на Мона Лиза е открадната от Лувъра. Кражбата била лесна като игра. Крадецът Венинченцо Перуджа се стрил в шкаф, облечен в бяла работна престилка. На следващата сутрин, след като чистачите приключили, просто излязъл и откачил картината и я пъхнал под престилката си. Перуджа бил работник в Лувъра и лесно организирал кражбата. 

Тя била страшно унижение за изместния музей. Въвели се драконовски мерки за сигурност, директорът бил уволнен, а кражбата била във всички вестници. 

Две години по-късно се опитал да я продаде за 500 000 лири. Галеристът Алфредо Гери извикал свой колега и двамата внимателно разгледали картината при Перуджа в хотелската му стая. В идели на гърба на тънкия хартиен лист инвентарния номер от Лувъра.

Казали на крадеца да чака парите и извикали полицията. Перуджа бил заловен и осъден на седем месеца затвор. Когато излязъл, го приветствала тълпа италиански националисти. Превърнал се бил в един малък национален герой.

През 1940г. е убит комунистическия политик Лев Троцки. Троцки бяга в Мексико, но на днешната дата е убит от агента на НКВД Рамон Меркадер. 

През 1944 г. започва Конференцията в Дъмбартън Оукс, която е прелюдия към създаването на ООН. 

През 1965г. е изстрелян космическият кораб „Джемини 5“. Това е деветнадесетият космически полет в историята, като е поставен и рекорд за продължителност за онова време - над 190 часа и 55 минути. Мисията стартира през 1965 година, а Гордън Купър става първият астронавт в света с два орбитални космически полета. Целта е да бъде изстрелян субсателит. Опитът обаче се оказва неуспешен, поради техническа неизправност. Двамата астронавти на борда - Купър и Чарлс Конрад правят голямо количество снимки на Земята. 

Установена е и радиовръзка с подводница, която е била на дълбочина от 64 м под повърхността на Тихия океан.

На днешната дата през 1999г. е направен опит да бъде взривен Мавзолеят на Георги Димитров. При взрива обаче сградата не рухва и се налага да бъде досъборено с механични средства. Официално на 27 август мавзолеят рухва. 

Тялото на българския комунистически лидер остава положено в мавзолей в центъра на София в продължение на 41 години. Мавзолеят е построен за 6 дни, през които тялото на Димитров е превозено от Съветския съюз до Столицата.

През 1990 година правителството на Андрей Луканов взема решение за изваждане на тленните останки от мавзолея и тяхното погребение. Решението е изпълнено още същата нощ и тялото на Георги Димитров е погребано в Централните софийски гробища. Мавзолеят е разрушен 9 години по-късно след заповед на строителния министър от правителството на СДС Евгений Бакърджиев.

Да днешната дата е роден големият български писател Ангел Каралийчев. Рожден ден празнуват още американския кънтри певец Кени Роджърс, българският футболист и треньор Аспарух Никодимов, музикантът Глен Хюз, ямайският спринтьор Юсейн Болт и рекордьор в спринта на 100 метра и полския футболист на Байерн Мюнхен Роберт Левандовски


Юсейн Болт