През 1859 г. В Пенсилвания е открит първият нефтен кладенец в света. В околностите на град Тайтъсвил нефтената сонда на Едуин Лорентайн Дрейк достига за първи път нефт в САЩ и започва източването му с обикновена помпа за вода.

През 1883 г. Вулканът Кракатау в Индонезия започва последната си фаза на изригване.

През 1895 г. На Черни връх във Витоша започва основаването на Български туристически съюз под ръководството на писателя Алеко Константинов. Българският туристически съюз е най-голямата и авторитетна организация на българските туристи. Членството се осъществява посредством туристически дружества, които са самостоятелни юридически лица.

През 1916 г. Румъния обявява война на Австрия, а Италия обявява война на Германия.

През 1916 г. Българската армия осъществява втория етап на Леринската операция на Македонския фронт.

През 1939 г. В Германия е осъществен първият в света полет на реактивен самолет. През 1930-те години в Германия започва разработката на реактивната турбина, но изминава повече от десетилетие преди да се появят първите реактивни самолети.

През 1950 г. Би Би Си осъществява първото телевизионно предаване на живо. Телевизия Би Би Си осъществява първото в света предаване на живо през Ла Манша. Двучасовата програма в чужбина се излъчва от Кале, Северна Франция

През 1955 г. Излиза първият брой на книгата „Световни рекорди на Гинес”. Справочникът, в който е събрана богата колекция от международно признати постижения и природни крайности, се счита за една от най-продаваните поредици.

През 1962 г. НАСА изстрелва космическия апарат Маринър 2.
Апаратът е с маса 203 кг. Оборудван е с научна апаратура за измерване на магнитното поле, на инфрачервеното и микровълново излъчване, за регистриране на високоенергийни частици и метеоритен прах. На 14 декември 1962 г. апаратът преминава на разстояние 34 700 км от Венера ставайки първата космическа сонда осъществила успещно среща с планета. "Маринър-2" предава данни потвърждаващи теорията за изключително горещата атмосфера на планетата, открива че Венера няма магнитно поле, измерва скоростта на въртене на планетата около нейната ос. Това е първият космически кораб, извършил директно измерване на слънчевия вятър, а също така измерил количеството космически прах, което е по-малко от очакваното. В началото на януари 1963 г. връзката със станцията е прекратена.

През 1977 г. В експлоатация е пусната АЕЦ в Чернобил. Нa 27 aвгуcт 1977 г. в eкcплoaтaция e пуcнaтa AEЦ в Чeрнoбил. Дeвeт гoдини пo-къcнo цeнтрaлaтa нaпиcвa eднa oт нaй-чeрнитe cтрaници в иcтoриятa нa ядрeнaтa eнeргeтикa зa мирни цeли.
Aвaриятa cтaнaлa нa 26 aприл 1986 г. в Чeтвърти рeaктoр нa Чeрнoбилcкия AEЦ „Лeнин” в тoгaвaшнaтa cъвeтcкa рeпубликa Укрaйнa, e нaй-тeжкaтa aвaрия в иcтoриятa нa ядрeнaтa eнeргeтикa.
Тя прeдизвиквa oблaк oт рaдиoaктивни oтпaдъци, кoйтo прeминaвa нaд чacти oт CCCР, Изтoчнa Eврoпa и Cкaндинaвия.

През 1999 г. Руският космонавт Сергей Авдеев поставя световен рекорд по престой в Космоса – 742 дни, прекарани в космическата станция Мир.

През 2003 г. Марс е в най-близка позиция до Земята за последните 60 000 години, като минава приблизително на 55 758 006 километра от Земята.

Родени на този ден са: Немският философ - Георг Хегел ,говорещият с кучета - Сизар Милан, българският актьор - Деян Донков, пилотът от Формула 1 - Марк Уебър.

През 2004 г. Сизар Милан става водещ на риалити шоуто „Говорещият с кучета“ посветено на рехабилитирането на кучета с агресивно поведение. Шоуто бързо набира популярност и се превръща в едно от най-гледаните предавания в САЩ. Излъчва се 7 сезона по канала „National Geographic“ и е предавано в над 80 страни. Във всеки епизод водещият се среща със семейства, които имат проблеми в отношенията си с домашните си кучета – открива в повечето случаи къде е проблемът, а после наставлява семейството как да се държи с кучето и как да разчита знаците на поведението му. Шоуто се превръща в своеобразен бестселър сред телевизионните програми с научно-популярна насоченост.