Българска православна църква отбелязва Димитровден (празника на свети Димитър Солунски).

През 1185 г. Втора българска държава бележи началото си с избухването на въстанието на Асен и Петър.

Втората българска държава, феодална държава, е създадена през 1185 г. след въстанието на Асен и Петър срещу ромейската власт. Коронясването на Петър IV за български цар и сключеното впоследствие примирие с ромейския император Исак II Ангел установява възобновяването на българската държава.

В края на месец октомври, когато се чества празникът на св. Димитър, при освещаването на нова църква, кръстена на светеца, Асен и Теодор-Петър обявяват началото на бунта против византийската власт.

Теодор бива провъзгласен за цар, тъй като е по-старият от двамата братя, и приема името Петър в чест на св. цар Петър I. Скоро въстанието обхваща цяла Северна България, като единственият незасегнат град остава Варна. Византийската власт не успява да реагира адекватно на събитията, тъй като по това време се водят ожесточени дворцови интриги и спорове между Исак II Ангел и претендента за трона – Исак Комнин. Чак след като бунтовниците преминават Стара планина, срещу тях е изпратена войска, която обаче претърпява поражение.

През пролетта на 1186 г. самият Исак II решава да поведе войската срещу въстаниците. Възползвайки се от падналата мъгла, византийската армия успява да премине през Стара планина без да бъде засечена и прогонва братята отвъд Дунава при куманите. Опожарени са няколко ниви за назидание и се оттеглят, докато през това време Асеневци преговарят с куманите за общи действия против Византия.

През пролетта на 1187 г. византийците преминават през Стара планина и обсаждат Ловешката крепост. Обсадата продължава по-дълго, отколкото Исак II първоначално предполага, и той решава да проведе мирни преговори. В тях императорът признава властта на Асеневци над Мизия, като в замяна взема в плен брата на Асен и Петър – Йоаница (Калоян). Въпреки примирието, въпросът за легитимността на тази власт остава неразрешен. Веднага след това Асеневци се заемат с възстановяване на държавната власт, съграждане на нови крепости и разпределяне на гарнизони. Като столица се утвърждава Търновград поради много добрата си естествена защита и недостъпност. Впоследствие Търново се издига като един от най-големите културно-политически и религиозни центрове на българските земи, а и на Балканите.

През 1795 г., по време на Френската революция е прекратена дейността на Конвента.

А през 1954 г. Триест се присъединява към Италия.

Родени са бившият френски президент Франсоа Митеран, композиторът Доменико Скарлати и последният шах на Иран Мохамед Реза Пахлави. Рожден ден празнува кандидата за президент на САЩ и съпруга на бившия президент на САЩ Бил Клинът - Хилъри Клинтън. Днес е роден и бившият капитан на националния отбор Ивелин Попов.


Мохамед Реза Пахлави