Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Старозагорското въстание

Старозагорското въстание е опит на Българския революционен централен комитет да организира общо въоръжено въстание в Българско през септември 1875 г.

На 12 август 1875 г. БРЦК взима решение за подготовка на всенародно въстание. Определени са 5 въстанически окръга: Русенско-Шуменски, Търновски, Старозагорски, Сливенски и Ловешко-Троянски. За център на въстанието се избира Стара Загора с ръководител Стефан Стамболов, тъй като старозагорският комитет е най-силен. Някои членове на комитета обаче се противопоставят на въстанието като ненавременно. Поради това в уречения ден 16 септември в Стара Загора се събира твърде малък брой четници. Някои от бунтовниците се скриват или емигрират от страната, гонени от турците, но други, като братята Михаил и Георги Жекови, не успяват да се спасят. Преследвани от турска потеря, братята се скриват в плевня. След кратка стрелба турците подпалват плевнята. Михаил умира вътре, а по-малкият Георги, е пронизан от няколко куршума.

Въстанието е много масово в селата около Стара Загора. Над 800 души участват в образуваните 6 големи селски чети. Някои от четите пристигат в околностите на Стара Загора в очакване да се присъединят към въстаниците от града. Водят се тежки сражения около селата Обручище, Самуилово и Елхово. Четите на Руси Бакърджията (100 – 120 души) и на Стефан Чифутов (105 души) водят сражения с турците в околностите на с. Елхово.

Едновременно с това въстание в Шуменско и Русенско (Червеноводска въстаническа чета) действат 2 малки чети, които обаче скоро се разпадат, когато става ясен неуспехът на въстанието. Старозагорското въстание дава явен знак, че на дневен ред е освобождението на българския народ. То е проверка на силите за по-мащабна освободителна акция – Априлското въстание през следващата 1876 г., която ще привлече вниманието на Великите сили. През 1875 г. в Одеса се създава комитет за помощ на балканските народи за освобождение. След въстанието следват мащабни наказателни мерки от страна на османските власти. Около 600 души са арестувани (сред които и част от организаторите на въстанието) и наказани, включително със смърт. Само малка част от въстаниците емигрират.

Сред известните имена, взели участие във старозагорското въстание са тези на Стефан Стамболов, Захари Стоянов, Панайот Волов и др.

Мексико обявява независимост от Испания

На 16 септември 1810 г. католическият свещеник Михел Хидалго Костиля обявява независимостта на Мексико в малкото градче Долорес. Декларацията е официално насочена срещу Франция, която управлява Испания чрез брата на Наполеон, и официалната цел е независимост от Франция, оставайки испанска колония. Конфликтът обаче ескалирал и скоро мексиканският народ се бори за пълна независимост и от Испания. Освободителната война продължава до 1821 г. Тогава страната официално получава независимостта си - обявява се за независима от Испания и променя името на държавата на Мексико. През 1829 г. е отменено робството.

Основана е компанията „Дженерал Мотърс“.

„Джѐнеръл Мо̀търс“ е американска корпорация, производител на коли, доскоро най-големият в света (в началото на 2007 г. е изпреварен от „Тойота“). Компанията е основана през 1908 г., а броят на служителите по целия свят е 326 999. Към 2008 числото е паднало на 266 000 души. За сравнение световният лидер Тойота има приблизително 316 000 работници. Седалището на GM се намира в Детройт, Мичиган, САЩ. „Джи-Ем“ произвежда коли и камиони в 33 страни. В топ 100 на транснационалните компании GM се нарежда на 9 място, след конкурента Тойота, заемащ 5 място. През 2005 г. са продадени 9,17 милиона коли и камиони от следните марки: „Буик“, „Кадилак“, „Шевролет“, „GMC“, „GM“, „Деу“, „Холдън“, „Хамър“, „Олдсмобил“, „Опел“, „Понтиак“, „Сааб“, „Сатурн“ и „Воксхол“.

16 септември - Международен ден за защита на озоновия слой

Първите конкретни международни мерки за ограничаване изтъняването на озоновия слой бяха съгласувани през 1985 и 1987 година. На 16 септември през 1987 г. в Монреал, Канада, политици от цял свят подписаха Монреалския протокол за веществата, които нарушават озоновия слой към подписаната две години преди това Виенска конвенция за защита на озоновия слой. Конвенцията обвързва страните с ангажимент да защитават човешкото здраве и околната среда от ефектите на озоновото изчерпване и постановява участващите държави да си сътрудничат в изследванията, наблюденията и информационният обмен. Монреалският протокол идентифицира главните вещества, нарушаващи озоновия слой и поставя специфични ограничения на тяхното бъдещо производство.

На 19 декември 1994 г. Генералната Асамблея на Програмата за околна среда на ООН обявява 16 септември за Международен ден за защита на озоновия слой.

На тази дата рожден ден празнуват:

Мики Рурк – американски актьор. В ранните години на живота си е боксьор, за кратко професионален през 1990 година. Играе в драматични, екшън и трилър филми, предимно отрицателни роли. Носител е на награди „Златен глобус“ „Сатурн“ и „БАФТА“, номиниран е за „Оскар“ и 2 награди „Сателит“.

Дейвид Копърфийлд – американски илюзионист. Роден е на 16 септември 1956 г. в Ню Джърси, САЩ в еврейско семейство. Копърфийлд е известен с комбинирането на фокуси с разказвателни елементи. Сред най-известните му фокуси са изчезването на Статуята на свободата, летенето, левитацията над Гранд каньон, както и преминаването през Великата китайска стена. Копърфийлд продължава да прави прочутия фокус с разрязването на жена наполовина, с участието на известни личности като Клаудия Шифър, Пенелопе Крус и Кет Дийли. Започва да се занимава с магия на 12-годишна възраст и става най-младият член в Обществото на американските магове. На 16 години се записва на курс за магове в Нюйоркския университет, а на 18 години се сдобива със сценичния си псевдоним Дейвид Копърфийлд по едноименната книга на Чарлс Дикенс. Успехът на Дейвид Копърфийлд му носи множество награди – има 38 номинации за награда "Еми", от които печели 21. Обявен е за "магьосник на годината" през 1980 г. и 1987 г. от Академията за магически науки. Има звезда в холивудската Алея на славата.

Ник Джонас – американски певец и актьор. Роден е на 16 септември 1992 г. в Далас, Тексас. Известен е най-вече като член на групата Джонас Брадърс, която сформира заедно с братята си Кевин и Джо. Всичко започва като соло проект на Ник, но когато продуцентът чува песен, написана и изпълнена от тримата, той решава да подпише с тях като група. Наскоро Ник създава групата Nick Jonas & The Administration, която издава първия си албум през 2010. Той и братята му участват в Camp Rock 2: The Final Jam.