Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

22 октомври е Световен ден за популяризиране проблемите на заекващите. Денят се чества като такъв от 1998 година насам и е учреден по време на Петия конгрес на заекващите в Йоханесбург. Заекването засяга 1% от световното население или около 60 души. Проблемът се среща 4 пъти по-често при мъжете, отколкото при жените. Около 1/5 от децата преминават през такъв стадий от развитието си. 

Любопитен факт е, че хората, които по принцип заекват, нямат този проблем, когато пеят, шепнат, говорят в хор или когато не чуват собствения си глас. Досега няма единно мнение сред специалистите по света, което да обяснява този феномен.

Ето какво още се е случило на 22 октомри:

Последният руски цар

На този ден през 1721 година руският цар Петър I се обявява за император. Така той става последният цар на Руското царство. Петър Велики провежда политика на модернизация на руската държава, а териториалното разширение по негово време я превръща в една от основните европейски сили.

От дете той проявява интерес към науките и чуждестранния начин на живот. Той е първият руски цар, предприел продължително пътешествие в страните на Западна Европа. При завръщането си през 1698 г. Петър развива мащабни реформи в руската държава и обществените порядки. Едно от главните постижения на Петър I е значителното разширение на територията на Русия в Прибалтийския регион след победата във Великата Северна война. Именно това му позволява да приеме императорската титла. Четири години по-късно той умира, но създадената от него държава продължава интензивно да се разраства в продължение на целия 18-ти век.

На тази дата през 1883 година в Ню Йорк е открита Метрополитан опера. Това е най-известният оперен театър в САЩ. Архитект на сградата е Кливланд Коди. Инвеститори са няколко богати семейства в града, които били любители на оперното изкуство и искали да имат собствени ложи в театъра.

Инвестицията възлизала на 800 млн. долара. В залата за спектакли обаче не е постигната желаната акустика и функционалност. През първия сезон интересът към спектаклите бил под очаквания и дефицитът достигнал 600 млн. долара. По-нататъшната дейност на операта вече е забележителна и я прави една от най-желаните сцени в света.

През 1966 г. Метрополитън Опера се премества в нова сграда – в Центъра за изкуства „Линкълн“. В комплекса се намират също Филхармонията и Градската опера.  

Любопитен факт е, че и до ден днешен в операта е имало една-единствена жена концертмайсторка, която е пловдивчанка. Елмира Дърварова печели конкурса за поста през 1989 година.

Български военни части овладяват Констанца

Градът остава в пределите на Румъния, заедно с цяла Северна Добруджа, след Руско-Турската война. През 1889 година там е построена внушителна българска църква, непосредствено до българското училище. Според Географския речник на Жечо Чанков, издаден след Освобождението, в град Кюстенджа (дн. Констанца) живеят около 5 000 души. Сред тях преобладават българите, турците и татарите, но румънци - няма.

През следващите години румънските правителства взимат сериозни мерки за колонизация на региона, заселвайки го с румънци от всички краища на страната, за да изменят съотношението в етническия състав на населението. Така, по време на Първата световна война жителите са вече 25 000, като една трета от тях са румънци.

През Първата световна война, на 22 октомври 1916 година, Кюстенджа е завзета от български, германски и османски войски. Съгласно нератифицирания от Румъния Букурещки договор от 1918 година градът остава в частта от Добруджа, поставена под съвместен контрол на Централните сили, но след капитулацията на България през септември 1918 година Румъния си връща контрола над областта.

Крайовската спогодба от 1940 година, с която Румъния отстъпва на България Южна Добруджа, предвижда и обмен на население, като част от българите от Кюстенджа се преселват в България.

Край на първата пилотирана мисия на Аполо

На 22 октомври 1968 година Аполо 7 се приводнява успешно в Атлантическия океан. Това е първата пилотирана мисия на Аполо. Главната цел на мисията е да изпробва командния модул в околоземна орбита. Мисията трае от 11 октомври до 22 октомври. През това време корабът обикаля в орбита Земята 163 пъти.  

Екипът на Аполо 7 - командирът Уолтър Шира, пилотът на командния модул Дон Айзъл и пилотът на лунния модул Уолтър Кънингам

Първото издание на Библията е продадено за 5.39 млн. долара

Това се случва по време на аукцион в Ню Йорк през 1987 година.  Първото издание на Библията и в частност на Вулгата е отпечатано в Майнц в началото на 1455 г. от Йохан Гутенберг. Основоположникът на съвременното книгопечатане се стреми да създаде точно подобие на ръкописните книги от онова време. Инициалите и рубриките са изписвани ръчно. Тиражът е малък – около 180 екземпляра, като 49 от тях са оцелели до наши дни. Сред тях почти няма две еднакви Библии.

Първата индийска космическа мисия

През 2008 година Индия изстрелна безпилотната си мисия "Чандраян-1" (Луноход 1). Космическата сонда каца успешно на Луната. Сондата фотографира повърхността и анализира състава на лунната атмосфера. На борда на косвическия кораб има 11 изследователски модула, сред които един български. Изследванията продължават две години, а мисията е на стойност 80 милиона долара. 

Своя рожден ден днес отбелязват българският кинооператор Красимир Костов, акробатката ни Милка Йорданова, родният учител и поет Димитър Велев, политикът Мариелка Баева, футболистът Янко Георгиев, плувкинята Нина Рангелова и певицата Прея.