Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Днес отбелязваме 135-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.  На 5 септември е вдигнато въстание в Чирпан, където привържениците на Съединението с Княжество България установяват собствено управление. Чирпанската чета успява да се измъкне от града и от към север да тръгне за Пловдив, но е застигната и разбита от войскова част при село Калфата (Съединение), при което загиват петима четници – Иван Данчов, Димитър Йовчев, Петко Запрянов, Георги Сербезов и сливенецът Алекси Хаджиоглу. Въпреки това, четата успява да се съвземе и присъеди към тази на голямоконарци и заедно да настъпят към Пловдив. От Голямо Конаре и Конуш потеглят чети начело с Продан Тишков – Чардафон и Ангел Чолаков, които достигат областния център през нощта и на следващия ден.

При вестта за размириците в областта източнорумелийските власти, в лицето на председателя на Постоянния комитет Иван Гешов, се допитват до руския консул в Пловдив дали да обявят самии Съединението. След като получава отрицателен отговор, правителството разпорежда арестуване на заговорниците и съсредоточава полицейски части в Пловдив. Военните обаче не се подчиняват на заповедите на директора на милицията. През нощта срещу 6 септември войски, командвани от майор Николаев, установяват контрол над Пловдив и, без да срещат съпротива, свалят правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Временно правителство, в което влизат представители на войската и на двете южнобългарски партии начело с Георги Странски, обявява обща мобилизация на мъжете от 18 до 40 години за отпор срещу очакваното турско нападение и кани княз Александър Батенберг да подкрепи Съединението.

Днес е празникът на градовете Пловдив, Чирпан, Камено и Чипровци.

На този ден почитаме паметта на Капитан Райчо Николов, който губи живота си по време на Съединението. Капитан Райчо е офицер от Българското опълчение по време на Руско-турската война. След Освобождението постъпва в румелийската милиция. Той е автор на първия български военен устав - Законът за българските войници. 

Николов участва дейно в подготовката на Съединението. На 6 септември 1885 година е застрелян през Централна поща, докато преследва корумпиран чиновник.  

На тази дата през 1522 година в Испания акостира първият кораб, обиколил света. Корабът Виктория се завръща в Сан Лукар де Барамеда под командването на Фернандо Магелан. Експедицията на Магелан е първата, успяла да обиколи света и първата, преминала през протока в Южна Америка, известен днес като Магеланов проток. Името на Тихия океан (Pacific Ocean) също е дадено от мореплавателя, който го нарича Mare Pacificum - тихо море.

През 1883 година Княз Александър Батенберг възстановява Търновската конституция, суспендирана от Великото народно събрание две години по-рано. На 27 април 1881 година правителството на Петко Каравелов е свалено чрез преврат, в дъното на който стои княз Александър Батенберг. Причината е ограничените права, които Конституцията дава на княза. На 1 юли Великото народно събрание суспендира, или спира действието на Конституцията.

Възможността за по-големи правомощия на Батенберг е коментирана неколкократно с руския император Александър Втори, но той се обявява категорично против. След неговата смърт Батенберг заминава за Русия и уговаря новия монарх да го подкрепи. Започва да се разглежда дори идеята за промяна на формата на управление, но в крайна сметка Великото народно събрание се произнася единствено за суспендирането на Конституцията. Батенберг получава изключителни права и управлява чрез укази в следващите 7 години. 

На 6 септември 1997 година се състои и погребението на принцеса Даяна. Повече от 3 милиона души излизат по улиците, за да се присъединят към траурното шествие, а 2.5 милиарда по света наблюдават погребението по телевизията. Казват, че самата кралица Елизабет свела глава пред ковчега на снаха си. 

Погребението на Даяна Уелска се състои седмица, след като тя губи живота си в катастрофа. Инцидентът е станал в Париж, а в него загиват още нейният придружител Доди ал Файед и шофьорът на автомобила. Конспиративните теории относно смъртта на съпругата на английския престолонаследник продължават да се нищят и до ден днешен и много хора са убедени, че това е убийство.

Малко преди трагичния си край, тя предрича в писмо до своя верен иконом, че ще бъде убита в автомобилна катастрофа.

Тя загива на 36-годишна възраст в тунела Алма във френската столица след директен сблъсък в една от укрепващите колони.

Своят 68-ми рожден ден днес щеше да отбележи кралят на сръбската музика Шабан Шаулич, който загина в трагична катастрофа преди година. 

Сред рождениците днес са певицата Джина Стоева, автомобилният състезател Крум Дончев, футболистът Тодор Кючуков, борецът Радослав Великов, шахматистът Валентин Йотов и кметът на община Перущица Мария Вълканова. Екипът ни им пожелава здраве и благоденствие!