Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Европейски ден на езиците

26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която бе обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа.

Основните цели на Европейския ден на езиците са да:

осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици и да разнообрази обхвата на изучаваните езици, за да повиши нивото на многоезичност и междукултурно разбирателство, популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа, насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст, не само в училищата, но и извън тях.

Спазвайки тези правила хората, млади и стари, са насърчени да започнат да изучават език или да се гордее с вече съществуващите си езикови умения. Също така, отговорниците за предоставянето на достъп до езиковото обучение са насърчавани да правят изучаването на езици по-лесно и по-приятно, както и да подкрепят политическите инициативи за популяризирането на езиците.

Съществуват около 225 местни езика в Европа, което е около 3% от световните езици. Повечето европейски езици са от индоевропейски произход. От към края на 18 век, най-разпространеният език в Европа е бил руският, който заменил френския. Броейки само хората, чийто роден език е руският, около 150 милиона говорят руски ежедневно, следван от немския език - ок. 95 млн., турски- ок. 80 млн., английски и френски са с по около 65 милиона говорещи, италиански- 60 милиона, испански - 40 милиона и т.н. Българският език е говорим от около 7 милиона само в България. Що се отнася до изучаването на езиците, английският е на челно място по брой изучаващи го в Европа, следван от немския, френския, италианския, руския и испанския.

Според проучване на Европейския съюз „Европейците и техните езици“ 56% от гражданите на ЕС (28 държави-членки) говорят език, различен от техния майчин, но 44% признават, че не знаят друг език освен своя роден. Въпреки това, 28% имат познания по два чужди езика. Сред гражданите на ЕС, 38% посочват, че владеят английски език, следвани от 14%, които владеят френски или немски, 7% руски, 5% испански и 3% италиански език. Типичният многоезичен европеец е студент или някой с мениджърски пост, или някой, роден в държава, където езикът на родителите му е различен от основния език в държавата.

С увеличаващия брой имигранти и бежанци, европейските градове стават все по-многоезични. Например, в Москва и Санкт Петербург много имигранти говорят украински, молдовски, арменски, татарски, азербайджански, таджикски, китайски и др.; в Лондон се говорят около 300 различни езика (английски, френски, китайски, руски, италиански, португалски, арабски, хинди и др.)

Днес е и Световен ден на контрацепцията

По инициатива на различни организации, занимаващи се с репродуктивно здраве, 26 септември се отбелязва като Световен ден на контрацепцията. За първи път денят е отбелязан през 2007 г.

Неговата цел е да се понижи нивото на непланирани бременности. Особено важно е подрастващите да бъдат добре запознати с видовете контрацепция преди да започнат полов живот, за да се предпазят от нежелана бременност, а също и от полово предавани болести.

Контрацепцията по своята същност представлява термин, който се употребява за предпазване от нежелана бременност. Съществуват различни методи за контрацепция, като природни методи, бариерни средства, спермициди, вътрематочни средства, перорална хормонална контрацепция, трайна "хирургична" стерилизация.

Природните методи на контрацепция не са напълно ефективни за предпазване от нежелана бременност. Те се изразяват в периодично въздържане от полови контакти в периода около овулацията. Към природните методи принадлежат календарният метод, проследяване стойностите на базалната температура, състоянието на цервикалната слуз, прекъснат коитус.

Бариерните средства представляват едни от най-употребяваните средства в днешно време за предпазване от нежелана бременност. Действието им се изразява в това, че те не позволяват на сперматозоидите да преминат в кухината на матката и с по-нататъшното си предвижване да осъществят оплождане. Към бариерните средства принадлежат кондомите, дамските кондоми, диафрагмите и цервикалните шапки.

Спермицидите представляват химични вещества, които могат да бъдат във вид на гел, крем, таблетки за вагинално приложение и действат като оказват пагубно влияние върху сперматозоидите. Вътрематочната контрацепция представлява метод, който се изразява в поставяне на песар, съобразен с размерите на маточната кухина изработен от метал или съдържащи контейнер, освобождаващ левоноргестрел, който оказва контрацептивно действие.

Пероралната хормонална контрацепция представлява един от най-популярните и надеждни методи за контрацепция в днешно време. Контрацептивният ефект се изразява в това, че се потиска овулацията, потиска се растежът на фоликулите (като нито един от тях не достига до необходимата зрелост), настъпват характерни промени в цервикалната слуз (тя става гъста и плътна затрудняваща значително преминаването на сперматозоидите), промени в ендометриума (става неблагоприятен за имплантиране на оплодената яйцеклетка).

Трайната стерилизация представлява метод за трайно предпазване от нежелана бременност. Той се характеризира с извършването на хирургична интервенция, изразяваща се в прекъсването на маточните тръби при жената и на семепроводите при мъжа.

Употребата на контрацептивни средства е известна още от древността. Съществуват данни, че още в миналото жените се използвали различни продукти, предимно от растителен произход, за да се предпазват от нежелана бременност. За възникването на оралната контрацепция основно значение има Gregory Pincus, биолог, който посвещава живота си на създаването на оралната контрацепция. Първият орален контрацептив (Enovid-10) е пуснат на пазара в САЩ през 1960 година и е бил използван предимно за лечение на различни менструални разтройства. Впоследствие започва да се използва и като средство за предпазване от нежелана бременност.

Фидел Кастро произнася най-дългата реч в историята на ООН.

4 часа и 29 минути е продължила неговата реч – той обяснява как Куба подкрепя СССР. Това слово е вписано в Книгата на рекордите на Гинес.

Тази реч пред ООН е кратка в сравнение с една словесна изява на Кастро в родната му Куба – през 1986 г. на конгрес на Комунистическата партия в Хавана той говори 7 часа и 10 минути.

В живота на Фидел Кастро има и други рекорди – той сам твърди, че е преживял 634 покушения срещу себе си, основната част от които са организирани от ЦРУ. Най-запонящи от тях са отровни хапчета, токсична пура, експлодиращи рапани и химически отровен костюм за гмуркане, както и прах, който трябвало да накара брадата му да окапе, за да намали популярността му.

Издаден е предпоследния студиен албум на Бийтълс – Abbey Road.

Аби Роуд е предпоследният студиен албум на британската рок група Бийтълс. Издаден е на 26 септември 1969 г. Той е рок албум, но включва стилове като блус, поп и прогресив рок. Превръща се в в най- продавания албум на групата. Снимката за обложката на албума е направена на 8 август 1969 от фотографа Иън Макмилън. Макмилън, качен на стълбата, направил множество снимки на музикантите, докато те пресичали пешеходната пътека. За корицата на Abbey Road била избрана снимката, на която и четиримата са застанали във V-образна форма. Идеята била на Пол Маккартни. Няколко дни преди снимките, той скицирал как си представя корицата. Успели да пресъздадат представата му съвсем точно.

Лондонската улица Abbey Road се превръща в атракция за почитателите на Бийтълс, които започват да се снимат в същите пози и на същото място.

Ето и някои от песните в албума: „Come together”, “Oh Darling”, “Here comes the sun”, “The end” и др. Общият брой на парчетата е 17.

Още интересни събития на този ден:

1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи.

1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата експедиция акостират в Плимут след 33-месечно околосветско пътешествие. Те стават първите британци, обиколили Земята.

1996 г. – Правителството на България подготвя протокол за присъединяването на страната към Световната търговска организация (СТО).

Родени на този ден са:

Мария Игнатова – българска телевизионна водеща и актриса. Родена е на 26 септември 1979 година в град София. Била е водеща на предаванията „Господари на ефира“, „България търси талант“ и „Х Фактор“. В момента е водеща на „Папараци – ново 20“ по БТВ. След завършване на висшето си образование в чужбина започва работа в БНТ, където е водеща на съвместното предаване на БНТ и Спортния тотализатор – „Теглене тиражите на ТОТО 2 и Втори ТОТО шанс“. Изявява се като певица и има три записани песни – „Не ме търси“, „Искаш“ и „Невъзможно“. Като актриса участва във филмите „Риба чук“ и „Икона“. През 2018 г. участва в комедийния сериал „Полицаите от края на града“ излъчван по Нова телевизия. През 2020 г. създава авторски спектакъл – „Без грам #ИнстаСрам“.

Серина Уилямс – американска тенисистка. Родена е на 26 септември 1981 г. в Сагъно, Мичиган. Стигала е шест пъти до първата позиция в ранглистата на Женската Тенис Асоциация. Вече считана за една от най-великите тенисистки на всички времена, нейните 39 титли от Големия шлем я нареждат на трето място във вечния лист: 23 на сингъл, 14 на двойки и 2 на смесени двойки. Тя е последният тенисист, мъж или жена, държал всичките четири титли на сингъл от Големия шлем едновременно и едва петата жена, постигала някога това. Уилямс е носителка на четири златни медала от Олимпийски игри, един на сингъл и три на двойки.