Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Европейски ден без автомобили

Европейският ден без автомобили се провежда ежегодно на 22-ри септември. Идеята за провеждане на такъв ден идва от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение.

Целите на кампанията са:

  • формиране на екологосъобразно мислене, а също така и начин на живот сред европейските граждани;
  • разяснителна дейност върху негативните страни на автомобилния транспорт в градски условия;
  • промоция на алтернативните начини на транспорт в големите градове, вкл. по-широкото използване на обществения транспорт;
  • демонстрация на идеята, че животът без автомобили не само е възможен, но и по приятен.

 Кампанията “Европейски ден без автомобили” цели намаляване на шума и вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове.

Ден на есенното равноденствие

Есенното равноденствие е астрономическо събитие, което отбелязва началото на есента. Всяка година това се случва около 22-23 септември за Северното полукълбо и ококло 20-21 март - за Южното. Около тези тези дати, денят и нощта са приблизително равни и за Северното полукълбо денят започва да намалява, за да стигне до най-кратката си продължителност през зимното слънцестоене.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат равноденствието (както и слънцестоенето) като момент с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

В българската традиция есенното равноденствие се отбелязвало на християнския празник – Кръстовден. Вярвало се, че денят и нощта се кръстосват и бележат началото на тъмния период на годината. Това е и времето, в което змейовете се прибират високо в планините, за да изкарат зимата в пещерите си.

Есенното равноденствие е сред най-енергийните дни в годината. То е символ на плодородието, равновесието и мъдростта. През този период процесите в природата се насочват навътре – към израстване и усъвършенстване.

По традиция домът се украсява със сноп жито, сушена царевица или кратуни, а на трапезата се слагат постна мусака, ориз със зеленчуци, печена тиква, зелник с праз, царевични или содени питки и вино.

Ирак напада Иран и започва Ирано-иракската война продължила 8 години

Ирано-иракската война е военен конфликт между Ирак и Иран, който започва на 22 септември 1980 г. с нахлуване на иракската армия в иранската провинция Хузестан. Войната се води в продължение на осем години, и това струва на двете страни милиони жертви и милиарди долари. Вторичните щети за икономиките на другите народи също са огромни. Войната е един от най-стратегически важните конфликти на съвремието, защото обхваща двата основни производители на петрол и региона, където са разположени повече от половината световни запаси. Ирано-иракската война продължава от 22 септември 1980 до 20 август 1988 и започва най-вече поради религиозни, политически и географски различия. Проблемите между Иран и Ирак датират преди да започне войната. Но едва след иранската революция, Ирак решава да атакува и да нахлуе. Това е идеалният момент, защото Иран е вече слаба от революцията и ще бъде непоносимо за нея да се бори. Тази война е много скъпа, като общата стойност e 1.9 трилиона щатски долара.

Нападението на Ирак в началото е успешно, но се сблъсква с народно опълчение и е преустановено. През лятото на 1982 г. Иран успява да възстанови своите територии, да навлезе в иракска територия, след което войната продължава под формата на инцидентни конфликти.

Краят на войната настъпва с подписването на мирен договор на 20 август 1988 г., съгласно който е възстановена довоенната граница между двете държави.

За втори път е открит Паметникът на Незнайния воин в София

Паметникът на Незнайния воин, познат още като Гробът на незнайния воин е разположен до столичната църква „Св. София“ и по-конкретно до нейната южна фасада. Това е цял паметен комплекс, включващ символичен Гроб на българския воин, вечен огън, пръст, взета от Стара Загора и Шипка, от местата с най-много жертви в Руско-турската освободителна война и каменен легнал лъв. Лъвът е символът на България и е изработен от Андрей Николов. Той е част от стария паметник на Незнайния воин. Има още паметна плоча с издълбан стих на Вазов от Новото гробище над Сливница.

Още през 1918 г. започва да функционира комисия за създаване на проект и изграждане на паметник на загиналите за родината воини. През 1926 г. проектът за паметника се възлага на скулптора Андрей Николов. Определено е и мястото на монумента, но през 1931 г. , когато всичко е готово, комисията не одобрява паметника, защото е претрупан. След 6 месеца редактирания вариант е приет и през 1936 г. монументът е завършен, но се открива официално през 1941 г. По време на бомбардировките на София през 1944 г. паметникът е почти разрушен. Гранитът от него се използва за изработката на мавзолея на Георги Димитров.

През 70-те години на миналия век отново започва провеждането на конкурси за изграждане на паметника. 1980 г. започва подготовката на проект за паметника на старото му място, но с нов облик. Открит е на 22 септември 1981 г. В мемориалната композиция се връща и лъва от стария паметник, намерен в двора на вила край „Врана“.

Родени на този ден са:

Дейвид Ковърдейл – английски рок певец. Бивш вокалист на легендарната група Дийп Пърпъл и настоящ на Уайтснейк. Един от най-популярните гласове на хард рок и хеви метъл музиката. Дейвид „Джак“ Ковърдейл дълго време е неизвестен в музикалните среди. През 1973 г. той заменя като вокалист на Дийп Пърпъл Иън Гилън. Тригодишният му ангажимент с Дийп Пърпъл приключва през март 1976 г. заради разногласия в бандата. Ковърдейл остава с Уайтснейк до тяхното разпадане през 1994 г., когато Geffen Records решават да не подновят контракта. Завръщането на Уайтснейк става факт през 1997 г., а албумът, с който те отново се появяват на музикалния подиум, представлява завръщане към ритъм-енд-блус звученето.

Андреа Бочели – италиански тенор. Роден е на 22 септември 1958 г. в Лаятико, Италия. Роден с вродена глаукома, на 12-годишна възраст окончателно загубва зрението си вследствие на удар с топка при игра на футбол. Пял е в оперите Бохеми, Тоска и Трубадур. Изпълнявал е дуети със Селин Дион, Катрин Макфий (от Америкън Айдъл), Кристина Агилера, Лаура Паузини и други. Има издадени 20 албума, от които са продадени над 70 милиона копия. Едни от най – известните му произведения са: „Con te partiro”, “Santa Lucia”, “O Sole milo” и др.