През 1623 г. Франция, Савоя и Венеция сключват съюзен договор, насочен против Испания.

През 1788 г. Масачузетс става 6-ия щат на САЩ.

През 1840 г. с подписване на договор между представители на британската корона и маорите е основана държавата Нова Зеландия.

През 1878 г. е освободен град Бургас от османско владичество и е учредена първата българска градска община.

През 1899 г. сенатът на САЩ ратифицира договор, по силата на който Испания отстъпва на САЩ владенията си Гватемала, Куба, Пуерто Рико и Филипините.

През 1901 г. в парижките жп гари са поставени първите обществени телефони.

През 1904 г. Япония прекъсва дипломатически отношения с Русия; два дни по-късно започва Руско-японската война.

През 1922 г. е подписан договор за забрана използването на отровни газове при военни действия между Великобритания, САЩ, Франция и Япония.

През 1933 г. в Германия е въведена цензура на печатните издания.

През 1935 г. в САЩ започва продажбата на играта Монополи

Моно̀поли е настолна игра. Играчите се състезават в добиването на печалби чрез стилизирана икономическа дейност, включително купуване, наемане и отдаване на имоти с помощта на игрални „пари“, докато хвърлят зарове и се придвижват по игралното поле. Играта е наречена на икономическата идея за монопол – добиването на пълен контрол над някакъв пазар от един-единствен продавач.

Играта е патентована от Чарлз Дероу през 1935 г.

Улиците, гарите и т.н. използвани в играта, са заимствани от град Атлантик сити.

През 1952 г. умира крал Джордж VI и Елизабет II става кралица на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Елизабет II, пълно име Елизабет Александра Мери, е кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на кралствата от Общността на нациите от 6 февруари 1952 г. до смъртта си на 8 септември 2022 г. Като британски монарх през този период тя е върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман.

Тя е кралица, управлявала 32 суверенни държави приживе и 15 при смъртта си. Нейното управление от 70 години и 214 дни е най-дългото от всеки британски монарх и най-дългото регистрирано на която и да е жена държавен глава в историята.

Елизабет II е родена на 21 април 1926 г. Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън – херцог и херцогиня на Йорк. Баща ѝ се възкачва на трона през 1936 г. след абдикацията на брат си, крал Едуард VIII, което прави Елизабет предполагаема престолонаследничка. Тя получава частно образование у дома и започва да изпълнява обществени задължения по време на Втората световна война, като служи в Помощната териториална служба. През ноември 1947 г. се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатъни бракът им просъществува 73 г. до смъртта на съпруга ѝ през 2021 г. Имат 4 деца: Чарлз, Ан, Андрю и Едуард. Елизабет управлява от 1952 г. до смъртта си на 8 септември 2022 г.

След 2-те световни войни монархията като институция почти изчезва в Европа. Остават 10 монархии, 7 от които се намират в роднински връзки с Елизабет. Тя е най-пътуващият държавен глава в света. Одобрява превръщането на империята в общност, казвайки, че това е „изгодна и цивилизована метаморфоза“. Неделимостта на короната е изоставена през 1953 г. и титлата „глава на общността“ е прибавена към многобройните титли на кралицата.

Пътуванията на Елизабет ѝ печелят любовта на поданиците ѝ. Тя е посрещана с топлота и ентусиазъм при всяко свое посещение извън Кралството.