Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Линкълн става президент

Ейбрахам Линкълн е известен с прякорите си Честния Ейб, Ковача на огради или Великият освободител. На 6 ноември 1860 година той става 16-тия президент на САЩ и първият от Републиканската партия.

Линкълн е изключителен политик, който оказва дълбоко и продължително влияние в политическите и обществени институции на САЩ. Той е най-известен с ролята си при слагане на край на робството в САЩ с подписването на Прокламацията за освобождение като доста прагматична стъпка по време на войната, което поставя основите за пълно премахване на робския режим.

Боят за Белоградчик

На 3 ноември 1885 година, дни след избухването на Сръбско-българската война, сърбите прекосяват границата. В защита на Белоградчик да една рота запасняци, две доброволчески чети и опълченци – общо около 700 души.

С тези сили на 6 ноември поручик Панайот Дворянов посреща противника на западните подстъпи на Белоградчик и ги обръща в бягство. Сърбите дават близо 50 убити и стотина пленници.

Точно 35 години по-късно, на 6 ноември 1920 година Сърбия окупира Западните покрайнини. Те са откъснати от българската държава по силата на Ньойския мирен договор и присъединени към Кралството на сърби, хървати и словенци

По-голямата част от територията с площ 1 555 км. км. днес влиза в състава на Сърбия. 1028 кв. км. са част от Северна Македония.

По онова време зад границите на България остават 65 000 души. В страната ни е обявен 3-дневен национален траур.

Патентована е електрическата самобръсначка

Патентът е от 1926 година и принадлежи на Джейкъб Шик. а 6 ноември 1928 г. Роден в Айова през 1878 г, още като младеж Джейкъб се показва като талантлив изобретател. Когато е 16-годишен поема управлението на жп линия от градчето Лос Корилос, щата Ню Мексико, до откритата от баща му край него въглищна мина. На 20 години постъпва в армията и служи във Филипините, но е преместен в Аляска, след като се разболява тежко от дизентерия.

Шик е част от екип, който обтяга над 1600 км телеграфни жици в Аляска. Създава и лодка за плитки води.

След като се оттегля от армията през 1910 г., Шик решава да се заеме със златотърсачество в Аляска и Британска Колумбия. Приключението му допада, но бръсненето при температури, достигащи до -40 градуса по Целзий - не.

След като чупи глезена си и се принуждава да остане в лагера, за да се възстанови, Шик решава да изобрети по-лесен начин за бръснене. В случая – бръснач, закрепен за гъвкав кабел и захранван от външен мотор. Изпраща идеята си на производителите, но те я отхвърлят. След Първата световна война, в която Шик участва, решава да подобри изобретението си. Първоначално то не се продава добре.

Джейкъб обаче заменя кабела на машинката с малко моторче и прави още няколко подобрения. Основава собствена фабрика. Новият модел излиза на пазара в Ню Йорк на 18 март 1931 г. Той се продава за 25 долара (днешни 360).

Шик забогатява и се оттегля в Канада. Умира 6 години по-късно, след като здравето му се влошава.

77 години от бомбардировките над Пловдив

На 6 ноември 1943 година Пловдив е обхванат от страховит вой на сирени. Англо-американски бомбардировачи, които се връщат аварийно от рейда към Плоещ, бомбардират Пловдив. Това е първата бомбардировка от започващите въздушни нападения над България.8 дни по-късно е бомбрдирана и столицата.

За щастие, бомбардировачите са хвърлили по-голяма част от бомбите над петролната рафинерия в Румъния и под тепетата пускат останалите незначителни количества. Пострадали са няколко сгради.

Бомбардировки в Пловдив има и вечерта на 17 април 1944 година. В късните часове 30 самолета атакуват града. Пуснати са 150 бомби, които убиват 44 души. Бомбардирани са още Асеновград, Садово и Ягодово.

10 бомби са пуснати и над Перущица, където двама души загиват.