Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

11 септември 2001 г.

Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ, извършени на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон.

Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета. Първо умишлено са разбити 2 от тях във 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. За по – малко от 2 часа нюйоркчани стават свидетели на това, как кулите са сринати до основи. Следващата стъпка на терористите е разбиването на 3-тия самолет в сградата на Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания. Поради оказана съпротива от пътниците самолетът не успява да достигне крайната си цел във Вашингтон. Официално броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Най – многобройни са жертвите при атаката на двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Освен те двете се срутва и още една съседна сграда от комплекса. Трите сгради от комплекса на Световния търговски център се срутват в резултат на структурни повреди. Южната кула пада в 9:59 ч. след като 59 минути е обхваната от пожар, причинен от сблъсъка със самолета. Северната кула пада в 10:28 ч. след като гори 102 минути. Когато северната кула пада, отломки от нея падат върху съседната сграда от комплекса, като я повреждат и предизвикват пожар. Тези пожари горят с часове и компрометират конструктивната цялост на сградата, в резултат на което тя се срива в 17:21 ч.

За терористите е установено, че са свързани с Ал-Кайда – добре организирана ислямска терористична групировка, ръководена от Осама бин Ладен от Саудитска Арабия. Двама от тях са от Обединените арабски емирства, останалите – от Египет и Ливан. Американските следователи заключават, че Халед Шейх Мохамед е планирал нападенията. Той е заловен през 2003 г. Бин Ладен първоначално отрича, но по-късно потвърждава съучастието си. Най-интересното е, че ФБР не издирва Осама бин Ладен за атентатите от 11 септември 2001 г., а за организиране на други атентати през 1998 г. Следователно съпричастността на Осама бин Ладен към събитията от 11.09.2001 г. е спорна.

През декември 2008 година Халед Шейх Мохамед и други четирима подсъдими се признават за виновни по организиране на атентатите.

Късно вечерта на 1 май 2011 г. (2 май в Пакистан) президентът на САЩ Барак Обама обявява в официално обръщение от Белия дом, че Осама бин Ладен е убит в Абботабад, Пакистан, от американски командоси и тялото му е в американски ръце. След края на военната операция тялото е откарано в Афганистан за идентификация, а след това погребано, без да бъде предадено на близките му, на неназовано място в Арабско море според ислямските традиции.

Започва строежа на Пентагона

Пентагонът е седалището на Министерство на отбраната на САЩ. Думата се употребява не само за Министерството на отбраната на САЩ, но често и като символ на Въоръжените сили на САЩ. Това е най-голямата административна сграда в света и има формата на правилен петоъгълник. Намира се в окръг Арлингтън, Вирджиния, близо до столицата Вашингтон.

Строителството на Пентагона започва на 11 септември 1941 г. и за 6 месеца са извършени грубите строителни работи. Въпреки участието на САЩ във Втората световна война вътрешните строителни работи продължават интензивно, както и обзавеждането на сградата. Общата стойност на сградата към предаването ѝ е 83 млн. долара. Тя е предадена напълно за експлоатация на 15 януари 1943 г.

Формиран е Световният фонд за дивата природа.

След посещение с научно-консултантска цел в Източна Африка през 1960 г., бъдещият основател на WWF сър Джулиън Хъксли (известен биолог и първи директор на UNESCO), публикува статии в британския седмичник „Observer“, предупреждаващи британското общество за истинските мащаби на унищожението на природата в Източна Африка. Видни бизнесмени, еколози и други британски природозащитни организации, заинтересовани от проблема, предлагат подкрепата си, за да се наберат средства за разрешаването му. Идеята за фонд в подкрепа на застрашените животински видове първоначално е предложена на Хъксли от Виктор Столън в отговор на статиите в „Observer“. Това предложение кара Хъксли да свърже Виктор Столан с Макс Никълсън– природозащитник и орнитолог, човекът, който всъщност измисля името на организацията. WWF е основана на 29 април 1961 г. под името World Wildlife Fund, а първият офис на организацията отваря врати на 11 септември същата година в град Морж, Швейцария.

На тази дата са родени:

Башар Асад – президент на Сирия от 2000 г. и лидер на партия Баас. На 10 юли 2000 г. Асад е избран за президент, наследявайки баща си, който умира на поста си месец преди това. На изборите през 2000 г. и следващите 2007 г. той е получил съответно 99,7% и 97,6% подкрепа при избори, определяни от опозицията и западни страни като неконкурентни и недемократични. На 16 юли 2014 г. Асад полага клетва за още седемгодишен мандат, след като спечелва поредните избори, също определяни като неконкурентни и недемократични. Асад принадлежи към религиозната общност на т.нар. Алауити, които образуват политическия елит на сирийската държава.

Димитър Костадинов – български писател, поет и критик. Роден е на 11 септември 1948 г. в село Белила, Бургаска област. Родовият му корен е от тракийци бежанци. Прадядо му, Вълко Костадинов Вълков, е бил близък приятел на Васил Левски. Член на Съюза на българските писатели. От 2011 г. е включен в Движение световни поети. Почетен гражданин е на Бургас. Издава книги за деца: „От Коледа до Коледа“ 1991, „Игрословна азбука“ 1998 и за възрастни: „Насаме с нобелисти“ 1995, „Небесни дихания“ 1999 и много други.

Пламен Марков – бивш български футболист и футболен треньор. Роден е на 11 септември 1957 г. в Севлиево. Започва своята футболна кариера в Раковски (Севлиево) от 1973 до 1975 г. и продължава в ЦСКА от 1975 до 1985 г. (235 мача и 37 гола). След това играе във френските Гренобъл и Мец. Бил е треньор в ЦСКА, „ФК Янтра“ (Габрово), „Раковски“ (Севлиево), „Видима-Раковски“ (Севлиево). Като треньор на националния отбор на България завършва успешно квалификациите за Европейското първенство през 2004 г. в Португалия и става вторият български треньор, класирал българския национален футболен отбор на европейско първенство.