През 1914г. в Сараево е убит австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд и неговата съпруга. Убийството е извършено от сръбския атентатор Гаврило Принцип. Този атентат дава повод за началото на Първата световна война.

Заговорниците са убити и някои от тях са осъдени на смърт, а други на доживотен затвор. Атентаторът Принцип е осъден на доживотен затвор и умира от туберколаза в затвора през 1918г. 

Убийството става повод за избухването на Първата световна война. 

Австро-Унгария обявява война на Сърбия и започва масови чистки и арести срещу сърби. Русия, която подкрепя Сърбия обявява война на Австро-Унгария и така започва Първата световна война. 

Първата световна война продължава от 28 юли 1914 до 1918г. Умират близо 20 млн. души, а победители са Антантата, в която влизат Русия, Франция, Великобритания, САЩ и други, загубилите страни са Германия, Австро-Унгария, България и Турция. 

През 1919г. е подписан Версайския договор, който официално слага край на Първата световна война. Не случайно именно датата 28 юни е избрана за подписването на договора. Той обаче е насочено срещу загубилите страни, които трябва да плащат репарации, ограничени са армиите им, а освен това и губят територии. След този договор е въпрос на време да избухне и Втората световна война. 

През 1997 г. във втория мач между Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд за световната титла, Тайсън е дисквалифициран в третия рунд, защото отхапва парче от ухото на Холифийлд. Този мач остава в историята на бокса. Преди това Тайсън губи и първата среща от Холифийлд. До края на кариерата си Тайсън не успява повече да спечели световната титла след загуби от Холифийлд. 

Рожден ден празнува президентът на България в периода 2002 - 2012 - Георги Първанов

На днешната дата през 1993г. умира един от най-големите оперни певци на България - Борис Христов. Христов е родом от Пловдив и е роден през 1914г. Най-важните му опери са Борис Годунов в "Борис Годунов", Крал Филип в "Дон Карлос", Мефистофел във "Фауст". На името на Борис Христов е кръстен Културния дом в Пловдив. Считан от мнозина за най-великия български бас. 


Борис Христов